Zaterdag 5 februari weer een Repair Café in Buurtplein Doorslag

Sinds 2013 heeft Nieuwegein een Repair Café. Vrijwilligers repareren er elke eerste zaterdag van de maand kapotte spullen van Nieuwegeiners. Met gemiddeld 40 bezoekers per café is het evenement niet meer weg te denken uit Nieuwegein. Door Corona was het Repair Café lange tijd gesloten. Maar vanwege de versoepeling van de Corona-maatregelen kunnen de vrijwilligers weer aan de slag.

Het Repair Café vindt plaats in Buurtplein Doorslag aan de Parelduiker 13 en duurt van 11.00 uur tot 14.00 uur. De eerst volgende wordt gehouden op zaterdag 5 februari aanstaande. Bij de ingang wordt de QR-code gevraagd. De Corona basisregels gelden.

Het Repair Café in Nieuwegein is opgericht door Peer van Halderen en een aantal andere Nieuwegeiners. Zij vinden dat we naar een meer circulaire-economie moeten. Het repareren van kapotte spullen, zodat ze niet op de afvalberg belanden, helpt daarbij.

Kapotte Senseo
Bezoekers komen het vaakst langs met een kapot koffieapparaat. Niet alleen in Nieuwegein, maar in heel Nederland. Dat blijkt uit de Repair Monitor. Dat is een online tool waarin Repair cafés bijhouden wat ze repareren. Meestal komen bezoekers met een kapotte Senseo. Dat is niet zo gek want ruim 30% van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n apparaat. Nieuwegeinse reparateurs hebben daarom een training gevolgd over de reparatie van Senseo-koffieapparaten. Een belangrijk advies is dat je goed moet zorgen voor je apparaat. Ontkalk hem regelmatig.

Vind het defect
Vaak is de oorzaak van een defect klein en betaalbaar te repareren. Het vinden van het probleem kan echter een flinke zoektocht zijn. Zo kwam het afgelopen café David langs met een kapotte drone. Zijn vader had al geprobeerd de drone te repareren, maar zonder succes. Na veel gepriegel met hele kleine schroevendraaiers lukte het reparateur Jos om de drone zonder scheuren te openen. Na lang zoeken bleek er een klein zandkorreltje tussen de tanden te zitten van het tandwiel, dat de propellers van de drone aandrijft. Toen de drone weer in elkaar was gezet, bleek bij de testvlucht dat de links draaiende propeller op een rechtsdraaiende motor zat. Dus moest de drone weer uit elkaar. Daarna vloog de drone uitstekend.

Emotionele waarde
Er komen regelmatig mensen langs met een voorwerp dat emotionele waarde voor ze heeft. Zo kwam Josh langs met een porseleinen beeldje dat ooit een liedje afspeelde en daarbij bewoog, maar nu niets meer deed. Josh’s tante is verleden jaar overleden aan Corona en op haar sterfbed beloofde Josh om het beeldje te herstellen. De muziekcassette in het beeld bleek stuk en een aantal snaren van het aandrijfsysteem waren kapot. Reparateur Christopher herstelde het aandrijfsysteem. Daarna speurde hij youtube af op zoek naar het originele muziekje. Daar vond hij exact hetzelfde beeldje. Hij verving de cassette in het beeldje door een mp3-speler met het youtube-deuntje. Een superblije Josh gaf zijn tantes lievelingsbeeldje aan haar man terug.

Repair Café kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. Zo zoekt het café nog gastvrouwen- en heren om bezoekers op te vangen. En mensen met technisch inzicht zijn altijd welkom. Aanmelden kan via:  repaircafenieuwegein@gmail.com. Of kom zaterdag 5 februari gewoon even langs!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk