Wormmaan van Mariken Heitman uit Nieuwegein wint de Libris Literatuur Prijs 2022

De Libris Literatuur Prijs 2022 is dit jaar gegaan naar de Nieuwegeinse Mariken Heitman (39). Zij won de pretigeuse prijs met haar roman Wormmaan. Dat heeft de juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb eerder bekend gemaakt op het feestelijke diner in Felix Meritis in Amsterdam.

‘De Libris Literatuur Prijs 2022 is voor Wormmaan: een buitengewoon actueel en tegelijk tijdloos boek, dat met de Waddeneilanden op de achtergrond toch van internationale allure is. Een boek dat qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft – het vertelt een verhaal dat tegelijk hedendaags is én de geschiedenis van de mensheid omspant,’ aldus de jury.

‘In een tijd waarin het hokjesdenken welig tiert, toont Wormmaan dat de beste antwoorden op het identiteitsvraagstuk zijn zoals onze identiteit zelf: meerlagig. De maatschappelijke conventies en verwachtingen bieden niet het antwoord op vragen als: wie ben ik, waar behoor ik, wie wil ik zijn en waartoe wil ik behoren? Het zijn vragen waarop we allemaal – en ieder voor zich – met onze eigen levenswandel moeten antwoorden, en die antwoorden zullen nooit helemaal bevredigend zijn.’

Eerder werden in de Hommage-show alle zes genomineerden nog eens extra in het zonnetje werden gezet. De andere genomineerden waren Nico Dros met Willem die Madoc maakte, Auke Hulst met De Mitsukoshi Troostbaby Company, Deniz Kuypers met De atlas van overal, Renée van Marissing met Onze ouders en Lisa Weeda met Aleksandra. De zes genomineerden kregen allemaal een bedrag van 2.500 euro. De winnaar kreeg daarnaast de hoofdprijs van 50.000 euro.

‘De jury van de Libris Literatuur Prijs was aangenaam verrast door de kwaliteit en de thematische en stilistische verscheidenheid van een groot aantal romans die in 2021 zijn verschenen. Dat we deze rijkdom met de longlist en shortlist wilden weerspiegelen, heeft de taak van de jury – om één boek als winnaar te bekronen – er niet eenvoudiger op gemaakt.’

Foto’s aangeleverd door: Libris Literatuur Prijs

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk