Wordt ‘buurtwetenschapper’ en doe mee met wateronderzoek in de wijk

Het wateronderzoek ‘Vang de Watermonsters’ is begonnen en het waterschap De Stichtse Rijnlanden, waaronder Nieuwegein valt, heeft de inwoners van  Nieuwegein nodig! Met dit onderzoek, wat leuk én leerzaam is om samen met de kinderen te doen, krijgen de waterschappen een goed beeld van de waterkwaliteit in kleine wateren. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu en ASN Bank voor jong en oud.

Schoon water is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Verschillende overheden in Nederland meten de waterkwaliteit van grote wateren. ‘Met de hulp van de inwoners uit Nieuiwegein kunnen wij meer inzicht krijgen van kleinere wateren, zoals sloten en kleinere plassen in de wijk. Iedereen kan meedoen.’

Vang de Watermonsters
Als ‘burgerwetenschapper’ ga je met de meetkit ‘Vang de Watermonsters’ de waterkwaliteit in jouw buurt onderzoeken. Je meet de helderheid, het nitraatgehalte met een meetstripje uit de kit en bekijkt welke planten en dieren er in de sloot zitten. Je maakt foto’s met je mobiel om vast te leggen waar is gemeten en om de begroeiing en helling van de oever te laten zien. Kinderen kunnen online een kijkje nemen in de onderwaterwereld met de watermonsters Guppie, Drollentrol, Spoelbaksel en anderen. Tijdens het onderzoek krijg je ook tips over hoe je zelf een steentje aan de waterkwaliteit kunt bijdragen. In het najaar van 2020 publiceert Natuur & Milieu een uitgebreid rapport over de resultaten van dit onderzoek.

Win-win situatie
Hoogheemraad Bert de Groot van het waterschap hoopt dat veel mensen met deze actie meedoen: “We werken in een aantal gemeenten al samen met vrijwilligers in stedelijk gebied die regelmatig de waterkwaliteit meten. En ook in het landelijk gebied doen boeren mee aan het project de Levendige boerensloot. Maar om een goed beeld van de kleinere sloten te krijgen is alle hulp welkom.”

Biodiversiteit
In en rond schoon water groeien veel verschillende soorten waterplanten en leven watervogels, kikkers en insecten. Onder water, tussen de waterplanten schuilen de vissen en vinden daar hun voedsel. Goede waterkwaliteit is belangrijk voor de biodiversiteit en daarom is dit onderzoek belangrijk.

Deelname aan het onderzoek is volledig Corona-proof te doen door je te houden aan de anderhalve meter afstand. Het is bekend dat de ziekte zich niet verspreidt in oppervlaktewater. Vraag hier de meetkit aan.

watermonsters

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren