Katern

Woonlasten Nieuwegein enorm gestegen

Nieuwegein is dit jaar een stuk duurder geworden om in te wonen. Vereniging Eigen Huis heeft zoals ieder jaar de ontwikkeling van de woonlasten per gemeente onderzocht. Daarin zijn de onroerende zaakbelasting (ozb), de afvalstoffen- en de rioolheffing over 2019 meegenomen. De stijging in de meeste Nederlandse én Utrechtse gemeenten is hoger dan de verwachte inflatie van 2,4 procent. In Nieuwegein betalen de huishoudens in 2019 6,8% meer ten opzichte van 2018.

Kijkend naar de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens staat Nieuwegein in het rijtje van ‘Top 5 stijgers’ in de provincie Utrecht. Zo waren de lasten voor meerpersoonshuishoudens in 2018 € 611,22, betaald men in 2019 maar liefst € 652,87. Dit komt neer op een stijging van 6,8% en staat Nieuwegein in dit lijstje op plek vier. Doen we de lasten voor het Waterschap er bij dan staat het bedrag op € 998,00 voor een meerpersoonshuishouden.

Ook zijn de meerpersoonshuishoudens meer kwijt aan rioolheffing. In 2019 zijn deze huishoudens maar liefst 10% meer kwijt ten opzichte van 2018. Nu gaat men € 175,68 betalen. Dit was in 2018 nog € 159,72.

Eemnes (11,22 procent), Zeist (9,34) en Montfoort (6,98) kennen de grootste stijging van de totale woonlasten in onze regio. Nieuwegein staat daar vlak achter met 6,8%.

4 thoughts on “Woonlasten Nieuwegein enorm gestegen

 1. Karel ,43.

  Jaja komt goed met Nieuwegein vele moeten betaald worden uit de diversen potjes.

 2. John

  Ja Karel , en er zijn ook nog mensen die alleen maar een aow-tje hebben.
  Gelukkig voor die mensen is er een voedselbank en een kledingbank.

  1. Piet

   Doe niet zo zielig, met je aow-tje, huurtoeslag, ouderenkorting, ziektekostentoeslag….. nooit pensioenpremie betaald? Nooit iets gespaard voor later en nu klagen?

 3. Linda

  Ha piet, veel mensen leven maand tot maand hoor. Sparen is een luxe. Je ziet t misschien niet aan de (koop)woning of (lease) auto, maar de meeste gezinnen die ik ken hebben echt geen extra geld om te sparen. Koopwoning is meestal noodgedwongen want anders heb je geen dak boven je hoofd (huurwoningen zijn onbetaalbaar en sociale huur net niet bereikbaar). Lease(auto) is goedkoper dan het vreselijk dure (en onbetrouwbare) ov. Het is pure armoede. Dus om dan te stellen dat iemand zielig doet en maar had moeten sparen is nogal grof eigenlijk. De voedsel- en kledingbank zijn opgezet door Nieuwegeinse particulieren, terwijl eigenlijk de overheid zou moeten voorzien met alle belasting die wordt gegeven. Maar dat gebeurd dus niet. We hebben een belachelijk gemeentehuis (veel te duur en groot). Veel te veel ambtenaren (die geen binding hebben met Nieuwegein want ze wonen hier niet) en verwachten dan een goed beleid voor nieuwegeiners. Hoe naïef is dat? De afspraken die worden gemaakt met reinigingsdiensten zijn carrieremoves, ze zitten met hun hoofd bij de deur en het interesseert ze geen bal of het op langer termijn goed is voor de Nieuwegeinse burgers. Dus ga aub niet iemand “terechtwijzen” alleen maar omdat jij blijkbaar de (financiële) dans bent ontsprongen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren