Wijkplatforms en democratie

Betrokken burgers
Nieuwegein is gezegend met een aantal betrokken burgers die in een achttal wijkplatforms proberen hun wijken leefbaar te houden dan wel te maken. Ook vanuit de gemeentelijke overheid worden deze platforms van harte ondersteund. Niet alleen met geld maar ook met grote bestuurlijke betrokkenheid. Ieder van de wethouders heeft 2 wijken onder zijn of haar hoede.

Jammer
Het is alleen jammer dat deze platforms een vorm van democratische legitimatie ontberen. Degenen die gezamenlijk het wijkplatform vormen ontberen een achterban waar aan zij verantwoording moeten afleggen. Dat is jammer want dat betekent dat niet kan worden getoetst of de zaken waar men zich voor wil inzetten ook die zaken zijn die in de wijk of in de buurten gewenst zijn.

Geen circus
D66 Nieuwegein vindt dat er gezocht moet worden naar een eenvoudige vorm van democratische legitimatie. Niet door daar het hele circus van verkiezingen aan vast te knopen, maar veel simpeler.

Buurthandtekeningen
Iedere wijk bestaat uit een aantal buurten. Iedere buurt zou in het wijkplatform herkenbaar vertegenwoordigd moeten zijn. Iedereen die namens een buurt in het wijkplatform vertegenwoordigd wil zijn moet aan zijn medebewoners duidelijk maken wat hij of zij voor de buurt of de wijk wil bereiken. Door voor dit “actieprogramma” een minimum aantal, door het platform vast te stellen, aantal handtekeningen op te halen in zijn of haar buurt wordt een achterban gecreëerd waaraan verantwoording moet worden afgelegd.

Betrokkenheid
Door een dergelijke aanpak wordt ook de betrokkenheid van de bewoners vergroot. De inzet is immers duidelijk en het resultaat wordt belangrijk gevonden. De buurtvertegenwoordiger kan vedel gemakkelijker een beroep op zijn medebewoners doen om zich in te zetten voor de gezamenlijke zaak. Een zaak die van direct belang voor hen zelf is.

D66 Nieuwegein vindt:
Dat over een vorm van democratische legitimatie van de wijkplatforms na de vakantie maar eens gesproken moet worden.

Klik hier voor de reactie van een bezoeker.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk