Wijkbewoners Batau-Noord verontwaardigd over grote bomenkap

Maar liefst 401 bomen moeten verdwijnen in de Nieuwegeinse wijk Batau-Noord. Als het aan de gemeente ligt. Omwonenden zijn tegen de grootschalige kap.

De gemeente Nieuwegein heeft al een vergunning aangevraagd om de bomen te kappen in een groenstrook tussen de A.C. Verhoefweg en Batau-Noord. Het wijknetwerk heeft hun zorgen daarover geuit en de gemeente om uitleg gevraagd. De gemeente zegt daar gek genoeg over: “We hebben geen signalen ontvangen van bewoners.” René Hansen, voorzitter van Wijknetwerk Batau-Noord: “Dat klopt niet, we hebben nauw contact en al meerdere gesprekken hierover gevoerd.” Hansen gaat door: “We worden regelmatig geïnformeerd over kapvergunningen, maar zo’n groot aantal in één keer was nieuw voor ons. Het kappen van zoveel bomen zou betekenen dat er een flink stuk groen aanzicht verdwijnt, broed- en verblijf gebied voor vogels sneuvelt.”

Reactie van de gemeente: “Door het uitdunnen van bomen die te dicht op elkaar groeien, krijgt het groen een goede impuls waardoor het aantrekkelijk groengebied blijft voor flora en fauna. De uitstraling verandert niet.”

Hansen gaat verder: “Ook de natuurlijke geluids- en milieubuffer tussen het wegverkeer op de A. C. Verhoefweg (een van de drukste wegen door Nieuwegein-redactie) en onze wijk sneuvelt.” Een woordvoerder van de gemeente: ,,Het kappen is noodzakelijk voor het behoud van de bomen en vanwege groot onderhoud aan bomen dat voortvloeit uit het bomenbeleidsplan 2001-2011.”

Tegenover het kappen van de 401 bomen, staat het terugplaatsen van twintig exemplaren. “Hetgeen in geen verhouding staat tot het aantal te kappen bomen”, aldus Hansen. Volgens de gemeente worden er geen twintig, maar 93 bomen terug geplaatst. Het kappen van de bomen is gepland voor het volgende broedseizoen.

One thought on “Wijkbewoners Batau-Noord verontwaardigd over grote bomenkap

  1. Cecilia Meijer

    Het is schandalig dat er zoveel mooie bomen weggehaald worden. We wonen al jaren inNieuwegein.
    Waarom moet dit gebeuren?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren