Katern

Wielerveteranen bedwingen Nedereindse Berg tijdens het Open Kampioenschap van Nederland

Terwijl de renners in de Tour de France vandaag de mythische Puy de Dôme op fietsten, reden wielerveteranen een berg van een hele andere categorie; ‘De Nederiendse Berg.’ Op het circuit van de Nedereindse Berg werd vandaag namelijk het Open Kampioenschap van Nederland gehouden, voor wielrenners van boven de 30, 40 en soms zelfs 70 jaar oud.

De oudste is 78, zegt Herman de Jong van de Veteranen Belangen Vereniging Nederland. Voorheen was de wedstrijd een eigen clubkampioenschap, maar dit jaar is het met medeweten van de wielerbond KNWU opengezet voor alle wielerveteranen die mee willen doen. Wie in zijn eigen leeftijdscategorie als eerste over de finish komt na vijf kwartier en drie extra ronden mocht zich officieus Nederlands Kampioen noemen.

Kampioenstrui
“We hebben ook een eigen trui voor de winnaars”, vertelde De Jong. “Een witte met een band eroverheen. Echt een kampioenstrui.” Daar moet je nog flink voor doortrappen, want ook op een respectabele leeftijd halen de veteranen nog een jaloersmakend gemiddelde. “Ik denk dat de winnaar in de categorie 60-plus zo’n 42 kilometer per uur gemiddeld heeft gereden.”

Kampioenstrui

De Kampioenstrui

Het wielercircuit op de Nedereindse Berg is ruim 2 kilometer lang en kent een beklimming van een meter of 15 hoog, met een gemiddeld stijgingspercentage van 2,3 procent. Als er geen wedstrijden of trainingen zijn, is de wielerbaan vrij toegankelijk voor iedereen die zijn eigen record aan wil scherpen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk