‘Wie zwemmen daar in het Merwedekanaal’

artikel47432-p1050906 Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week een dubbelportret met Margreet Dorleijn en Heleen Buth, zij wonen langs de Utrechtsestraatweg.

Arend Bloemink: ‘Vanwege het (voor mij) extreem vroege tijdstip waarop de buurvrouwen Margreet en Heleen geportretteerd moesten worden, heeft pen-hoofdredacteur Martin Reijmerink deze keer de fotografische honneurs waargenomen. En met succes, zoals de foto’s van het (Dubbel)Portret Van De Week aantonen. Een bijzonder dubbelportret. Een fris en vochtig dubbelportret. Een dubbelportret met een NPO-tintje’

Martin Reijmerink: ‘Deze week mag ik dus op pad, de foto’s moesten echt vandaag gemaakt worden in verband met het NPO 2 TV programma ‘Geloof en een hoop liefde’ want daar komen onze dames van het Portret van deze week ook in voor (Maandag 18 april 2016 om 18.10 uur op NPO 2). In de vroege ochtend, ook voor mij Arend, aan de keukentafel met twee dames in badpak. Lekkere koffie. Best gezellig, wel leuk eigenlijk maar toch ook raar. Op de vraag of ik er ook in ging moest ik de dames helaas teleurstellen.’

De antwoorden op de altijd vijf vaste vragen van Margreet (op de foto links)

artikel47432-p1050940

Wie ben je ?
Ik ben Margreet Dorleijn, negenenvijftig jaar oud. Ik heb 2 kinderen en 2 stiefkinderen die allemaal al volwassen zijn, studeren en de deur uit zijn. En een lieve man! Een hond, Sacha, en een kat, Wim.

Wat doe je in het dagelijks leven ?
Ik vertaal Turkse literatuur in het Nederlands (heeft u wel eens van de Turkse schrijver Orhan Pamuk gehoord? Die vertaal ik onder meer) en ik geef les aan de Universiteit van Amsterdam.  En ik zwem iedere morgen in het kanaal.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
Ik woon 10 jaar in Nieuwegein. Daarvoor woonde ik in Utrecht.

Wat vind je van Nieuwegein ?
De plek waar ik woon vind ik fantastisch. Ik woon vlak bij het oude Jutphaas aan het kanaal, en dat kanaal is mijn zwembad. Ik heb dus een huis met zwembad! Met mijn buurvrouw, Heleen, zwem ik daar iedere ochtend, zomers en ‘s winters. Heleen is ermee begonnen, ik ben mee gaan doen. Eerst zwommen we alleen ‘s zomers, er deden toen ook nog andere mensen uit de buurt mee, maar in oktober wilden Heleen en ik het zwemmen niet missen en zijn we gewoon doorgegaan. Het koudste water waar we ooit in gezwommen hebben was drie graden.

Wat ik verder leuk vind aan Nieuwegein is de toch wel dorpse sfeer. Bij ons in de buurt groeten mensen elkaar op straat. Dat heeft wel wat. Het oude Jutphaas is een heel sfeervolle plek. De gemeente zou daar wat aan ontwikkeling moeten doen, dan zou het een echte trekpleister worden!
Wat ik minder leuk vind aan Nieuwegein is City Plaza. Het is te groot voor Nieuwegein.

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Er staan veel kantoorgebouwen leeg in Nieuwegein. Sommigen al jaren, decennia zelfs. Doe daar wat mee: studentenwoningen of betaalbare sociale woningbouw.
En, zoals ik net al zei: buit de sfeervolle plekken in de stad wat meer uit! Het oude Jutphaas zou een echte toeristische trekpleister kunnen worden (en Vreeswijk natuurlijk al helemaal). Niet dat er hier nu hordes toeristen door de straten moeten komen lopen, maar wat levendige terrasjes en leuke restaurantjes zou toch mooie zijn? Dat mensen uit de omgeving op een mooie zomeravond op die fiets stappen om even wat te gaan drinken of een hapje eten in Jutphaas?

De antwoorden op de altijd vijf vaste vragen van Heleen (op de foto rechts):

artikel47432-p1050914

Wie ben je ?
Mijn naam is Heleen Buth, ik ben 57 en woon met veel plezier aan de Utrechtsestraatweg, samen met Henk, een paar katten en kippen. Ik geniet erg van de vele vogels in de tuin, van het water van het Merwedekanaal en de manier waarop het licht en het water steeds weer anders met elkaar ‘spelen’.

Wat doe je in het dagelijks leven ?
Ik werk bij een uitgeverij in Amsterdam, waar ik verantwoordelijk ben voor het uitgeefprogramma van romans, thrillers, Young Adult boeken en non-fictie. Dat betekent veel lezen en vooral heel veel e-mailen tegenwoordig. Zo’n hele dag tussen de muren omlijst ik graag met buiten zijn en bewegen, ‘s ochtends zwemmen met Margreet, en altijd op de fiets naar het station. ‘s Avonds ook weer even lekker fietsen en dan bij goed weer nog de tuin in.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
Sinds 2007. Ik ben hierheen verhuisd omdat ik verliefd werd op het huis waarin ik nu woon.

Wat vind je van Nieuwegein ?
Nieuwegein is erg divers qua sfeer en uitstraling. Sommige plekken zijn sfeervol en karakteristiek, andere missen juist karakter en sommige zijn ronduit lelijk. Ik moet bekennen dat ik Nieuwegein niet heel goed ken omdat ik nog steeds meer op Utrecht gericht ben, waar ik heel lang heb gewoond. Op de fiets ben ik bijna net zo snel in de Twijnstraat als bij City Plaza.

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Wat beter zou kunnen is de groenvoorziening en groenverzorging. Vooral de verzorging lijkt soms meer op mishandeling. Anderzijds zie ik nu ook prachtige perken met bloeiende narcissen, scilla’s etc.

2 thoughts on “‘Wie zwemmen daar in het Merwedekanaal’

  1. Rien van der Kley

    I left Jutphaas in 1969 and in 1973 moved to Alberta, Canada. Things sure have changed since that time. I am still interested in the area.

    1. Martin Reijmerink

      Do you have old pictures? If so please do you want to send them digitalized to our redaction? redactie@pen.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren