‘Wie vlogt daar in Nieuwegein’ Deze week onze nieuwe collega Dagmar van Amerongen

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Dagmar van Amerongen. Zij gaat wekelijks ‘vloggen’ op De Digitale Stad Nieuwegein over maatschappelijke thema’s, jeugd en alles wat maar te maken heeft met Nieuwegein.

Arend Bloemink: ‘Vloggen, wie heeft daarvan nou niet gehoord? Lekker via YouTube of via FaceBook je familie, je omgeving, je plaatsgenoten, je mede-Nederlanders, ja zelfs de hele (digitale) wereld laten weten wát je doet, hóe je het doet, wat je er van vindt. Nieuwegein kent een eigen vlogger, of is het een vlogster: journaliste Dagmar van Amerongen. Gewapend met een tweetal (voor de kenners 4K) videocamera’s gaat zij nu voor pen.nl Nieuwegein(ers) vloggen. Een paar maal per week vlogt zij dadelijk via pen.nl èn via YouTube in en door Nieuwegein.’

‘Al vloggend portretteerde ik Dagmar in en bij De Tweede Verdieping (in de volksmond wellicht beter bekend als de bibliotheek). Het werd een leuk halfuurtje met een maf mens en nieuwsgierige passanten. Oj, ja, berichtje aan de vier jongens die ons geamuseerd bekeken en met wie Dagmar enkele woorden wisselde: Dagmar wil serieus met jullie in contact komen om te zien wat jullie voor elkaar kunnen betekenen! Ik ben heel benieuwd naar haar volgende vlog(s)!’

Hieronder haar uitgebreide reacties op de vijf (altijd dezelfde) vragen wat Dagmar van Amerongen zoal vindt van en over Nieuwegein.

Wie ben je?
Ik ben Dagmar van Amerongen, ik ben dit jaar benoemd tot vlogger van Nieuwegein. Een heel nieuw terrein voor mij! Ik ben een ervaren journalist en programmamaker, ik werkte als zodanig onder meer bij Radio 1, 3FM, BNN en RTV Utrecht. Ik maakte zo’n 10 jaar geleden bewust de overstap van de media naar goede doelenorganisaties, omdat ik meer verdieping zocht in mijn werk. Ik werkte de afgelopen jaren als communicatieadviseur en persvoorlichter bij onder meer mantelzorg vereniging Mezzo en de Borstkankervereniging.

Proefdraaien en experimenteren
De ervaring van 22 jaar verhalen vertellen op radio, tv, internet en in bladen, geeft mij het zelfvertrouwen dat ik met een nieuw fenomeen als een personality vlog op YouTube, ook wel uit de voeten kan. Ik heb nu een aantal maanden proefgedraaid en geëxperimenteerd en ik heb de smaak te pakken! Ik krijg zulke leuke reacties van (nog maar een handjevol) kijkers. Ik ben klaar om het aan een groter publiek te laten zien. Mijn doel? Bijzondere initiatieven dichtbij huis in beeld brengen vanuit mijn persoonlijke perspectief.

Live-uitzendingen van events in Nieuwegein
Ik maak voor mijn YouTube-kanaal elke dinsdag en vrijdag een nieuwe video. Meestal vlogs, maar ook Mantelzorg roadtrips en grappige filmpjes. In 2017 wil ik ook live-uitzendingen op Facebook gaan doen. Veel van deze video’s maak ik in Nieuwegein en met Nieuwegeiners. Want mijn verhaal begint hier in mijn achtertuin, in een koffietentje op City Plaza of bij Nieuwegeiners thuis.

Een blik achter de schermen
Maar ik vlog ook achter de schermen bij mijn werk als regisseur. Zoals de filmpjes van de Mantelzorg Awards, die vanaf 4 februari zijn te zien op SBS6 programma Samen Sterk. Ik start op datzelfde moment een serie op mijn YouTube-kanaal: de Mantelzorg Roadtrip. Terwijl ik naar diverse locaties in Nederland rij, breng ik verhalen van mantelzorgers in beeld vanachter de schermen.

Power2creatives
En dat allemaal vanuit mijn persoonlijke perspectief: Power2creatives! Wie creativiteit heeft, heeft een wereld met onbegrensde mogelijkheden binnen handbereik. Ik denk dat veel vastgeroeste systemen en ideeën, met een flinke dosis creativiteit, veel los kunnen weken en goeds kunnen doen.

Vloggen met de burgemeester
Ik vlog graag samen met anderen. Ik ga deze maand met burgemeester Frans Backhuijs brainstormen hoe we samen kunnen vloggen in Nieuwegein. Misschien wil hij wel een rondje Nieuwegein doen op mijn Seggy! (Segway) Of nemen we samen de bus ergens naar toe. Dat wordt vast leuk.

Ik ben groot fan van Nieuwegeiner en YouTuber Percy Tienhooven. Ik ken hem nog van een cursus stilzitten in Zentrum in Utrecht. We noemden onszelf de theedrinkers. We hebben elkaar weer ontmoet dankzij YouTube. We hebben een leuke klik en ik denk dat we binnenkort gaan samenwerken. Wat al vrijwel zeker is, is dat ik ga vloggen met enkele leerlingen van het Anna van Rijn college. Dat weten ze nu zelf nog niet overigens, maar dat gaat wat hun docent geschiedenis betreft wel gebeuren!

Het idee is ontstaan op de beursvloer in Nieuwegein, daar maakte ik met het 4/5 mei comité de winnende match. Ik ga samen met leerlingen de Nieuwegeinse oorlogsverhalen in beeld brengen. Vanaf 1 mei zullen we op de Tweede Verdieping de vlogs op een creatieve eigentijdse wijze exposeren. Voor de opening denk ik nu bijvoorbeeld ook aan een live-uitzending op Facebook. Maar ik moet dat eigenlijk eerst nog even bespreken met de anderen!

100% mezelf
Een van de redenen waarom ik ben gaan vloggen is om antwoord te krijgen op die filosofische vraag “Wie ben ik?”: waar sta ik voor, waar word ik warm van, wat geeft me energie?

Zeker voor mij als start-up-ondernemer is het belangrijk om dat goed helder te hebben. Vloggen helpt me daar bij. Als je de camera op jezelf richt, je een verhaal vertelt dat begint bij je eigen persoonlijke perspectief, dan moet je wel weten wie je bent. Elke dag ontdek ik nieuwe aspecten van mezelf dankzij het vloggen. Leuke en minder leuke.

Een ander leuk aspect van vloggen is het monteren. De minder leuke aspecten van mezelf knip ik er gewoon uit. Haha! Is dat 100% mezelf zijn? Neuh, ik denk het niet. 100% mezelf zijn is een ambitie, een gewaagd doel. Kom over een jaartje nog maar eens terug! Als je wil zien waar ik vandaan kom in mijn ontwikkeling, raad ik je mijn allereerste video aan. Ook wel “Hallo YouTube” genoemd: het is ongemakkelijk, moeilijk, bevreemdend om jezelf voor 100% te laten zien. Zeker als je jaren jezelf achter de schermen hebt verscholen. En juist daarom ben ik het gaan doen. Ik denk dat mijn perspectief de moeite waard is om te laten zien.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een enorme koffieleut. Dus ik drink graag koffie in mijn dagelijks leven! Het liefst met anderen natuurlijk. Zo ontstaan er mooie gesprekken, die mij inspireren tot nieuwe ideeën en nieuwe vlogs.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik ben geboren in Den Haag, ik ben Journalistiek gaan studeren in Zwolle, daar woonde ik 10 jaar in het centrum, vlakbij de Sassenpoort.  Daarna 5 jaar vlakbij het Wilheminapark in Utrecht. Nu al 9 jaar in de heerlijke wijk Galecop in Nieuwegein.

Wat vind je van Nieuwegein?
Ik moest vreselijk wennen. Ik ben een echte stadse. Ik ben gewend te lopen naar de stad, een filmpje te pakken, theater, musea om de hoek. Een bakkie koffie doen op een terras en veel leven om me heen. In een rijtjeshuis wonen zag ik gewoon niet voor me. Maar met een baby op drie hoog, zonder lift in een 3 kamer-appartementje… het was leuk geprobeerd, maar onbegonnen werk natuurlijk.
Ik ben gezwicht voor de ruimte van de wijk Galecop en kindvriendelijkheid is toch ook veel waard. En sinds een jaar of vijf kan ik ook echt genieten van de rust om me heen. Ik ben zo de brug over met de fiets, dan zit ik al in Utrecht. Ik voel me hier nu echt thuis. Van een moetje naar een Nieuwegein-fan!

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Er wordt veel georganiseerd in Nieuwegein, maar er mag wat mij betreft wat meer ruimte komen voor experimenten. In mijn ogen is het aanbod te veel gericht op doelgroepen. Waarom is er bijvoorbeeld gym voor ouderen? Het lijkt mij juist leuk om te gymmen met mijn kinderen EN met ouderen! Daar ontstaat vast iets moois. En vloggen met de jeugd? Waarom niet vloggen met ambtenaren?

Er mag wat mij betreft meer worden gemixt met doelgroepen. Of het begrip doelgroepen helemaal loslaten. Laat de aanbieders vooral goed gevonden worden met aansprekende activiteiten, dan komen de Nieuwegeiners vanzelf wel! Wie weet kom ik dat dan wel in beeld brengen met mijn vlog.

Het mag wat losser allemaal, gekker…maar ja…wie ben ik?
Het komende jaar vlog ik op mijn eigen kanaal Power2creatives, eenvoudig te vinden op www.gewoonvloggen.com. Even abonneren en dan krijg je nieuwe filmpjes vanzelf in je mailbox. De filmpjes zijn ook te zien op pen.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk