Wie is er aansprakelijk wanneer je als zzp’er een bedrijfsongeval krijgt?

Bedrijfsongevallen zijn helaas geen zeldzaamheid in Nederland. In veruit de meeste gevallen valt de schade mee, maar er zijn zeker ook gevallen waarbij er wel sprake is van serieus letsel. Als medewerker in loondienst kun je je werkgever daarvoor aansprakelijk stellen als dit je overkomt en de werkgever nalatig is geweest, hoe pijnlijk zo’n procedure ook kan zijn. Maar wat als je zzp’er bent en een bedrijfsongeval krijgt tijdens een klus voor een opdrachtgever?

Verlies van inkomsten
Wanneer je letsel oploopt en je in loondienst bent, kun je je ziek melden en krijg je voorlopig doorbetaald. Als zzp’er ben je geheel zelf verantwoordelijk voor het genereren van je inkomsten. Als je als gevolg van een bedrijfsongeval niet meer of niet meer geheel kunt werken, heeft dat ernstige gevolgen voor je inkomen. Dit is iets waar je als zelfstandig ondernemer eigenlijk voorzorgsmaatregelen moet nemen. Het is verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten wanneer je ondernemer wordt. Helaas is het zo dat dit een dure verzekering is voor zelfstandig ondernemers. Een (tijdelijk) alternatief is je aansluiten bij een Broodfonds waar je iedere maand geld in stort. Je kunt dan als je niet kunt werken als gevolg van een bedrijfsongeval tot maximaal twee jaar een inkomen uit het fonds halen. Hoe dan ook zul je echter te maken krijgen met een verlies aan inkomsten.

Zorgplicht van een opdrachtgever
Een werkgever heeft een zorgplicht ten opzichte van zijn medewerkers. In principe ben je als zzp’er je eigen werkgever. Maar hoe zit het dan met opdrachtgevers die jou als zzp’er inschakelen? Hebben die ook een zorgplicht ten opzichte van jou? Sinds de Hoge Raad zich hiervoor heeft uitgesproken in 2012, is het zo dat in bepaalde situaties ook een zorgplicht heeft ten opzichte van zzp’ers die inhuurt.

Wanneer een ongeval plaatsvindt in een situatie waarbij de zzp’er die het slachtoffer is van het ongeval werkzaamheden uitvoerde die werknemers van de opdrachtgever ook hadden kunnen uitvoeren, is het mogelijk om de opdrachtgever aansprakelijk te stellen voor de letselschade. Een voorwaarde is wel dat de opdrachtgever niet voldoende aan zijn zorgplicht heeft voldaan wat veiligheid van het werk en de werkplek. Is er sprake van opzettelijk of roekeloos gedrag van de zzp’er, dan is de opdrachtgever natuurlijk niet aansprakelijk.

Letselschade jurist inschakelen
Denk je dat jouw opdrachtgever aansprakelijk gesteld kan worden voor jouw letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval onder diens zorgplicht? Houd er dan rekening mee dat je een juridisch gevecht te wachten kan staan. Je kunt je hierbij het beste bij laten staan door een gespecialiseerde letselschade jurist. Niet alleen kan deze ervoor zorgen dat de juridische procedures correct worden doorlopen, maar de letselschade jurist kan ook het contact met de opdrachtgever onderhouden zodat jij niet met de confrontatie opgezadeld wordt. Ook het daadwerkelijk aansprakelijk stellen van de opdrachtgever kan door de letselschade jurist gedaan worden.

De kern van het verhaal is dus dat er omstandigheden zijn waaronder je een opdrachtgever aansprakelijk kan stellen bij letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval. Dat is echter geen reden om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen, want in veel gevallen kun je als zzp’er niemand aansprakelijk stellen. En dan zou het toch wel heel erg vervelend zijn als je niet meer (volledig) kunt werken maar geen compensatie voor je verlies aan inkomsten kunt krijgen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk