Wie de Nieuwegeinse jeugd heeft … ‘deel 2’

Beste Rene Verbrugge,

In je politieke commentaar stel je dat je aangenaam verrast bent over de positieve indruk die het CDjA, de politieke jongerenorganisatie binnen het CDA, op je heeft gemaakt. Ik ben blij dat als CDjA’er uit Nieuwegein te horen. Een actief CDjA is volgens mij het bewijs dat jongeren politiek interessant vinden en daar mee aan de slag willen in het CDA. Dat hun werkwijze een positieve uitwerking op jouw heeft bewijst dat ze opvallen en dat hun boodschap overkomt. Dat smaakt toch naar meer? Voor mij in ieder geval wel.

Zo aangenaam verrast als jij was over dat CDjA, zo onaangenaam verrast was ik over de analyse die je over het CDA in Nieuwegein maakt als het gaat om onze omgang met jongeren. Misschien dat het je niet is opgevallen maar het is het CDA dat, met mij als 27 jarig raadslid, in deze raadsperiode het jongste raadslid van de Nieuwegeinse gemeenteraad levert. Het CDA heeft dus weldegelijk oog voor onze jonge inwoners, in tegenstelling tot wat jij stelt. Maar inderdaad, ik merk in de Gemeenteraad bij andere partijen verder weinig van verjonging. Misschien kun je de andere partijen daar eens toe aanzetten?

Wij gaan er als CDA in ieder geval gewoon mee door om op diverse manieren jongeren bij de politiek en de Nieuwegeinse samenleving te betrekken. Leuk is in dat verband op te merken dat jaarlijks een aantal leerlingen van Nieuwegeinse middelbare scholen een aantal weken door de CDA-fractie gecoacht worden om zo te ontdekken wat er in de politiek speelt en hoe ideeën omgezet kunnen worden in concrete stappen. Ook is het leuk om op diezelfde school als jonge CDA’er zelf een gastcollege te geven over de politiek in Nieuwegein en de beleving van jongeren te horen bij de politiek en hun directe leefomgeving. Geweldig welke vragen ze je voor weten te leggen!

Wat mij dan toch weer opvalt is dat jongeren weldegelijk weten wat er in de samenleving speelt en welke taak de politiek heeft in het bieden van oplossingen. Ze zien ook wat onveilige situaties zijn als ze uitgaan of hoe hun vrienden te veel alcohol (én helaas ook drugs) gebruiken. Zij zien hoe klasgenoten hun kans vergooien op een goede toekomst omdat ze een voortijdig schoolverlater worden. Maar ze zien ook kansen, waar anderen problemen zien. Zeker als het gaat om de voorsprong die ze hebben om normaal samen te leven met leeftijdsgenoten met een andere huidskleur, nationaliteit of mening. Zij hebben het nooit anders meegemaakt.

Zolang we dat gesprek met jongeren kunnen blijven voeren en hun input, zorgen en ideeën leren begrijpen, ben ik als jong raadslid zeer tevreden. Laten we eerst beginnen bij het versterken van dat politiek-bewust zijn. Het CDA geeft daarvoor binnen de eigen partij de ruimte. Waarom? Omdat het CDA wil dat jongeren in Nieuwegein het gevoel houden dat ze er bij horen. Dat ze hier kansen kunnen benutten om richting te geven aan hun toekomst. Daar is een positieve toekomstgerichte visie op jeugd voor nodig. Want zoals je zelf ook zegt, ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’.

Daarom heeft het CDA ook vorig jaar de themabijeenkomst ‘what’s your drive?’ georganiseerd om met jongeren en betrokkenen bij het jongerenwelzijn zoals politie, jongerenwerk en onderwijs te discussiëren over hun visies voor Nieuwegein op het gebied van wonen, werken en ontspannen in Nieuwegein.

‘Wie de Nieuwegeinse jeugd heeft…’ is de kop van je column. Ik werk er aan om te zorgen dat Nieuwegein in de toekomst in ieder geval die jeugd nog heeft. Dat ze hier een fijne plek krijgen om te wonen. Dat we ze bijvoorbeeld tegenkomen in de raadszaal van het nieuwe Stadshuis omdat ze vanuit hun ideeën een stap naar de actieve politiek willen zetten of om de politici die daar dan zitten vooral te laten weten wat hun zorgen en perspectieven zijn. Ook het CDA zal ze ontvangen. Net als nu.

Een hartelijke groet met jeugdig élan,

Roelof de Wild

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk