Wethouders geven gastles ‘respect’

Donderdag 10 november bezochten de vier Nieuwegeinse wethouders en de burgemeester ieder een basisschool in Nieuwegein. Ze gaven een gastles over het thema ‘respectvol of respectloos?’. De aanleiding? 10 november was het ‘Dag van Respect’. Wethouder onderwijs Helen van den Berg bracht een bezoek aan basisschool De Tweeklank.

De gastles begon met het kijken naar filmpjes op YouTube. De filmpjes lieten zien hoe mensen onbewust asociaal of respectloos gedrag vertonen; bijvoorbeeld bellend iemand anders te woord staan of geen plaats maken in de bus voor een iemand op krukken. Naar aanleiding van de filmpjes vroeg ‘juf’ Helen de kinderen wat hen opviel en wat zij anders zouden doen. De meeste leerlingen beseften dat het gedrag in de filmpjes ´niet echt normaal´ was.

Na het bekijken van de filmpjes bedachten de leerlingen in groepjes woorden die met respect te maken hebben. Vervolgens stelden ze een top drie samen: elkaar helpen, niet pesten en afval in de prullebak!

De kinderen vonden de gastles erg leuk en leerzaam. Een leerling van basisschool De Tweeklank over de les: mijn zus had mij gewaarschuwd dat de les van de wethouder waarschijnlijk heel saai zou zijn, maar ik vond de les juist heel erg leuk”. Ook de reacties op andere gastlessen waren positief. Wethouder Bert Lubbinge: “na afloop van de les bedankte een leerling mij zelfs met de komst van het nieuwe mooie theater. Kan je nagaan?!”

De vijf scholen die meededen aan de Dag van Respect waren:
OBS Ziezo, OBS De Meander, RK Lucas Batau (daar was overigens een hele themaweek georganiseerd rondom de Dag van Respect), PC De Trompetvogel en RK De Tweeklank.

Via kennisoverdracht wil de stichting Dag van Respect bij jongeren een respectvolle houding teweegbrengen: voor elkaar, voor natuur & milieu en voor de samenleving. De gastlessen in de klassen dragen hieraan bij door met elkaar het gesprek hierover aan te gaan, met klasgenootjes, leerkrachten en ook met ouders thuis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk