Wethouder Adriani opent expositie Mooi MerwePLEIN

Leerlingen van het Cals College ontvangen woensdag 15 februari voor hun bijdrage aan het project Mooi Merwestein een wisseltrofee. Dertig technasiumleerlingen presenteren dan op acht doeken ontwerpen en ideeën die zij, samen met 40 medeleerlingen, hebben gemaakt ter verfraaiing van het Merweplein. Op woensdag 15 februari 2017 om 14.00 uur opent wethouder Hans Adriani de expositie Mooi MerwePLEIN op het Merweplein in de wijk Merwestein.

‘Een toffe plek’
Mensen ervaren het huidige Merweplein als stenig en ongezellig en zowel de uitstraling als de schaal passen niet meer bij een gemengde woon-werkomgeving. Het is tijd voor een re-styling.

De leerlingen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het uitwerken van maar liefst 34 ontwerpen voor het Merweplein. Met deze ontwerpen willen zij in beeld brengen hoe het Merweplein weer ‘een toffe plek’ wordt. Een plek waar je je prettig voelt en waar je anderen kunt ontmoeten. Deze opdracht is onderdeel van het vak Onderzoeken en Ontwerpen (Technasium). Eén van de ideeën was sfeerverlichting in de bomen voor de donkere wintermaanden. Dat is inmiddels geregeld. Ook de gevel van het sportcomplex Merwestein is vrolijk verlicht.

Levendige, groene ontmoetingsplek
In de ontwerpen voor de lange termijn hebben de leerlingen rekening gehouden met onder andere: de verbetering van de verkeerssituatie, de aanpak van het stenige plein voor het zwembad, klimaatbestendig inrichten (minder verharding en meer groen) en de verbinding tussen de verschillende gebouwen en het plein. Het plein biedt kansen voor een levendige, groene ontmoetingsplek voor veel bewoners uit Merwestein en omgeving.

Placemaking
Met de ontwerpen willen de leerlingen van het Cals College andere betrokkenen inspireren en uitdagen om ook ideeën in te brengen die de aantrekkingskracht van het plein vergroten. Dit “placemakingsproces” krijgt dit jaar een vervolg voor alle bij het plein betrokken mensen. Hierbij gaan alle direct betrokkenen bij een vraagstuk op een leuke en creatieve manier op zoek gaan naar oplossingen voor zowel de lange als de korte termijn.

Onderdeel van pilotproject Betere Buurten
Het Merweplein is een onderdeel van het pilotproject Betere Buurten. Nieuwegein bestaat 45 jaar en in de loop van de tijd zijn andere ideeën ontstaan over de inrichting van de buitenruimte in de stad. Aan en rond het Merweplein zijn en worden kantoren getransformeerd tot woningen. De buitenruimte is nog niet aangepast op deze nieuwe functie.

Naast ruimtelijke aspecten vinden inwoners de volgende onderwerpen belangrijk: een schone buurt, sociale samenhang, sociale veiligheid en het imago van de buurt. Deze thema’s worden parallel aan en in verbinding met het ontwerp voor de buurt opgepakt, in co-creatie met actieve inwoners en diverse organisaties als de gemeente Nieuwegein, woningcorporaties, MOvactor, SportID, sportorganisaties, het Waterschap, Gezondheidscentrum De Roerdomp, DE KOM, politie, het wijkplatform en het Cals College.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk