Werkend Nieuwegein 2005

Het college van B & W heeft de nota ‘Werkend Nieuwegein 2005’ vastgesteld. Deze jaarlijkse publicatie beschrijft de stand van zaken voor diverse aspecten van de Nieuwegeinse economie.

De fulltime werkgelegenheid in Nieuwegein is, net zoals in de Provincie Utrecht en in Nederland, ook dit jaar gedaald. Met een afname van de Nieuwegeinse werkgelegenheid van ruim 3%, kwam het totale aantal arbeidsplaatsen op 37.000. Deze daling is minder sterk dan vorig jaar. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te dragen. Enerzijds is er in Nieuwegein de laatste jaren weinig tot geen grond uitgegeven, waardoor de groei van de werkgelegenheid door het bestaande Nieuwegeinse bedrijfsleven gerealiseerd moest worden. Juist deze bestaande bedrijven zijn in 2004 ingekrompen. Daarnaast wordt de structuur van de Nieuwegeinse economie sterk bepaald door de zakelijke dienstverlening en met name in deze sector is de werkgelegenheid het sterkst gedaald. Opvallend is dat in Nieuwegein in 2004 het aantal bedrijven juist is toegenomen. Deze toename is volledig te danken aan de toename van het kleinbedrijf. Vooral door het wegtrekken en inkrimpen van een aantal midden- en grootbedrijven is het aantal banen in 2004 afgenomen. De toename van het aantal kleine ondernemingen ondersteunt de gedachte dat het Nieuwegeinse bedrijfsleven over het algemeen voldoende vitaal is om in de komende jaren de werkgelegenheid op peil te houden.

In Nieuwegein zijn ruim 80 horecagelegenheden gevestigd. Daarmee ligt de horecadichtheid in Nieuwegein aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde. De gemeente streeft naar een gerichte uitbreiding van horeca in Nieuwegein. Daarbij zijn een aantal concentratiegebieden te onderscheiden: het stadscentrum en de oude kernen Vreeswijk en Jutphaas.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk