Werken aan alcohol- en drugspreventie

Hoe eerder jongeren beginnen met drinken, hoe groter de gezondheidsrisico’s. Daarom stelt de gemeente zich ten doel het tegengaan en voorkomen van alcoholgebruik door jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. De gemeenteraad heeft in haar raadsvergadering op 26 juni het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2014-2018 vastgesteld. De gemeente sluit ook aan bij het regionale Actieprogramma Nuchter Verstand. Daarin is verwoord welke activiteiten de gemeente ontplooit om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren zoveel mogelijk te voorkomen. Succes wordt bepaald door een meerjarige, gecoördineerde aanpak.

De Drank- en Horecawet is per 1 januari 2014 gewijzigd. Daarin is onder meer de leeftijd voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar verhoogd. Daarnaast is in de wet de plicht opgenomen om als gemeente elke vier jaar een Preventie- en Handhavingsplan Alcohol vast te stellen.

In het plan zijn activiteiten opgenomen om bovenstaande doelen te realiseren. Daarin is bewustwording van de risico’s die alcoholgebruik met zich meebrengen belangrijk. De gemeente richt zich daarbij op bewustwording en gerichte handhaving. De gemeente denkt op deze manier samen met de inwoners, instellingen en bedrijven het alcoholgebruik terug te kunnen dringen vanuit een vanzelfsprekendheid dat alcohol en jeugd inderdaad niet bij elkaar past.

Het alcoholgebruik beperkt zich niet tot de eigen stad. Nieuwegein sluit aan bij het Actieprogramma Nuchter Verstand 2011-2019, net als Lopik, IJsselstein en Vianen. Sinds 2011 werken hierin al vijf gemeenten (De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Woerden) met de GGD regio Utrecht samen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren