Werk aan Beatrixsluis twee dagen eerder klaar

Rijkswaterstaat is klaar met het opknappen van de Prinses Beatrixsluis. De laatste deur is vervangen, ruim binnen het tijdschema. Het werk aan de vier sluisdeuren begon in september 2011. De sluis in het Lekkanaal kan er nu weer zo’n twintig jaar tegen. Het scheepvaartverkeer kan, twee dagen eerder dan gepland, probleemloos passeren. De reservedeur wordt nog wel gerenoveerd. Die komt eind van het jaar terug.

Dit jaar is het 75 jaar geleden, dat de Prinses Beatrixsluis werd gebouwd. Vanwege dit jubileum opent Museum Vreeswijk op 30 april een bijzondere expositie over de bouw, de gevolgen van de bouw van deze sluis en de toekomstplannen voor uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis.

De bouw van de Beatrixsluis was nodig, omdat de Koninginnensluis onvoldoende capaciteit had om de binnenvaartschepen in de vaarroute Rotterdam-Amsterdam te schutten. De sluis werd gebouwd in het inundatiegebied van de Hollandse Waterlinie, waardoor allerlei verdedigingswerken en voorzieningen gebouwd moesten worden om dat inundatiegebied in stand te houden. Ook daaraan wordt bij deze expositie aandacht besteed. De huidige Beatrixsluis is ook nu weer te klein met name om de grotere schepen en de duwvaart te kunnen schutten. Informatie over deze nieuwbouwplannen is ook te vinden op deze expositie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk