Video: Wegdek van de Weerterschans wordt beschilderd

De klinkers in het wegdek van de Weerterschans in de wijk Fokkesteeg worden beschilderd. De straatschildering is een proef en is begin deze week begonnen. Naar verwachting is alles donderdag aanstaande klaar en kan er weer geparkeerd worden in de straat.

Dit is de eerste keer dat de gemeente Nieuwegein zo een proef doet. De gemeente Nieuwegein in een reactie: ‘We zien dit als waardevolle test om te kijken of een straatschildering een gewenst effect heeft op het gedrag van mensen in het verkeer.’

De straat wordt beschilderd om de buurt op te fleuren en de verkeersveiligheid te vergroten. Naast het decoratieve effect moet het project automobilisten afremmen. Die rijden nu vaak veel harder dan de toegestane 15 km/uur. In de straat wordt regelmatig te hard gereden, zo zeggen buurtbewoners. Er geldt een maximum-snelheid van 15 kilometer per uur, dit omdat de voordeuren soms op maar een halve meter van de rijbaan af liggen. Veel automobilisten rijden er 30 kilometer per uur of zelfs nog harder.

De tekeningen in de Weerterschans blijven minimaal twee jaar liggen. Er wordt in de toekomst nog aan de buurt en dus deze straat gewerkt. Het betreft hier een test van het initiatief Betere Buurten van de gemeente Nieuwegein. Het doel van het Betere Buurten programma is om de buitenruimte in Nieuwegeinse jaren ’70 en ’80 buurten duurzaam te vernieuwen, zodat bewoners ook in de toekomst prettig in hun buurt kunnen wonen. Als de straatschildering hier werkt, komt het mogelijk ook op andere plekken in Nieuwegein.

Buurtbewoners zijn blij met de bloemen die vandaag met speciale wegenverf op de klinkers worden geschilderd. Het is niet dat er vaak ongelukken gebeuren, zo zeggen ze, maar toch is het altijd even spannend als een van de kinderen zomaar de weg op rent en er een auto of scooter voorbij rijdt op dat moment. Een echte voortuin ligt er in de straat namelijk niet.

‘Op basis van de input van bewoners is er een uniek patroon ontwikkeld. Een patroon, passend bij de identiteit van de buurt. Bloemen, groei, verbinding. Speels, maar nuchter. Door het verbinden van de bloemen ontstaat een eindeloos groeiend patroon. De schildering geeft kleur aan de wijk. Maar draagt ook een boodschap bij. We combineren het symbool met aanduiding van een beperkte snelheids-zone aan de ingangen van de straat’ aldus de gemeente Nieuwegein in een reactie.

Concept: ANDC
‘Met behulp van aanpassingen in de openbare ruimte stimuleren wij het gewenste gedrag. Positief en creatief. We bedenken effectieve oplossingen, maar het oog wil ook wat. Daarnaast streven we naar eenvoud. ANDC is ervan overtuigd dat je met deze aanpak méér resultaat kan boeken dan ‘traditionele’ en vaak kostbare maatregelen’ zegt Frank Marcellis van ANDC uit Nijmegen.

Marcellis: ‘Ons specialisme is minimalistisch, grafisch werk en strak letterwerk, aansluitend bij de omgeving. We werken graag (samen) aan een totaalconcept. De uiting, als verbeelding van het verhaal van de omgeving.’

Bovenstaand videoverslag is van Bart van Rooijen die aanwezig wasbij het begin van de beschildering.

2 thoughts on “Video: Wegdek van de Weerterschans wordt beschilderd

 1. John

  Kijk ,dat is nou onze gulle gemeente.
  Wat fijn dat ze meedenken over de snelheid..
  Maar als deze gulle gemeente nu eens zou nadenken,
  Dan moeten ze eens denken aan traject controle op de acverhoefweg.
  Traject controle levert tenminste geld op.
  Goed voor het wmo pakket

 2. henk

  Met als graffiti is dit een verrommeling van de woonomgeving.
  Een er wordt echt niet zachter door gereden…

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren