Katern

Waterschap zet absurde belastingverhoging door

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zet een forse belastingverhoging door. Het algemeen bestuur van het waterschap stemde woensdagavond in met een forse tariefwijziging, ondanks bezwaren van twaalf Utrechtse gemeenten, waaronder Nieuwegein. (Dit zijn de leden van het Algemeen Bestuur). De wijziging zorgt voor een kostenverhoging van ruim € 500.000 voor alle gemeenten samen, een kostenverhoging van minimaal 50% welke nog kan oplopen tot 100%. De kosten worden doorgerekend aan de inwoners.

De verhoging komt door een nieuwe rekenmethode. Die houdt in dat boeren minder gaan betalen en gemeenten met veel wegen meer. Die gemeenten zeggen de kosten te moeten doorberekenen aan de inwoners. Wethouder Hans Reuch: “We hebben samen met de andere gemeenten in het werkgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) ons ongenoegen geuit over de voorgenomen wijziging in de kostentoedeling. Wij zijn teleurgesteld dat bij deze voorgenomen wijziging geen enkel vooroverleg is gevoerd met de gemeenten. Daarnaast zorgt de wijziging er voor dat de inwoners van de gemeenten onevenredig zwaarder belast worden, wat in deze tijd onacceptabel is voor de gemeenten. Of we de kosten direct gaan doorberekenen aan de inwoners, kan ik nu nog niet zeggen. Hoe dan ook moet het betaald worden uit de gemeentelijke begroting.”

Nieuwegein en twaalf andere Utrechtse gemeenten, zijn tegen de tariefwijziging in actie gekomen en gaan bezwaar aantekenen tegen de beslissing van het Hoogheemraadschap. De provincie moet nog wel met de tariefwijziging akkoord gaan. Als dat gebeurt, gaan de tarieven per 1 januari 2014 omhoog.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk