Waterschap organiseert Open dag/verkiezingsmarkt op zaterdag 4 maart

Op zaterdag 4 maart bruist het van de activiteiten in en rondom het waterschapskantoor van De Stichtse Rijnlanden. Alle 14 politieke partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen presenteren zich èn je krijgt een kijkje achter de schermen van het werk van het waterschap waaronder Nieuwegein valt. Iedereen is van harte welkom op zaterdag 4 maart tussen 11.00 en 16.00 uur bij het waterschapskantoor aan de Poldermolen 2 in Houten.

Hoe regelt het waterschap de waterpeilen? En wie bepaalt eigenlijk hoe hoog het water in de sloten en kanalen staat? Hoe wordt het afvalwater gezuiverd? Wat gebeurt er bij hoogwater of bij droogte? Hoe kun je je straat, wijk en tuin voorbereiden op klimaatverandering? Tijdens de Open dag geven medewerkers van De Stichtse Rijnlanden en kandidaten van de verschillende politieke partijen antwoorden op die vragen. Ook voor kinderen is er van alles te doen: ze kunnen spelen met de watertafel, ontdekken hoe een vispassage werkt, uitvissen wat je door de wc mag spoelen en creatief aan de slag aan de kleur- en knutseltafel.

Kennismaken met de kandidaten van de politieke partijen
Maar liefst veertien partijen doen op 15 maart mee met de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Tijdens de Open dag is er alle gelegenheid om kennis te maken met de kandidaat-bestuursleden. Wat valt er precies te kiezen? Voor welke dilemma’s staan waterschapsbestuurders? En welke standpunten hebben de politieke partijen? Via hdsr.mijnstem.nl kun je dat onderzoeken, maar op 4 maart kun je zelf kennis maken met de kandidaten. Wel zo handig! Zo ben je goed voorbereid om op 15 maart je stem uit te brengen.

Kijkje achter de schermen van het waterbeheer
Op het voorterrein van het waterschapskantoor kun je een kijkje nemen in de mobiele dijkbewakingspost, van waaruit bij hoogwater of droogte de uitgifte van materialen voor de dijkwachten wordt gecoördineerd. En in de crisisruimte zijn doorlopend presentaties over hoe het waterschap crises aanpakt, zoals hoogwater, wateroverlast en droogte.

In de Regiekamer vertellen waterschapsmedewerkers hoe ze met meer dan 400 sluizen, gemalen en stuwen het waterpeil op afstand kunnen regelen. En hoe ze het zuiveringsproces van afvalwater in de rioolwaterinstallaties in het gebied in de gaten houden en beïnvloeden.

Historische kaarten van de Lekdijk
Tijdens de Open dag zijn ook 26 historische 19e eeuwse kaarten en foto’s van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven te zien. Ze waren in 1878 zo bijzonder dat ze zelfs ingestuurd werden voor de Wereldtentoonstelling in Parijs! Ook zijn er voorwerpen uit de 900 jaar lange geschiedenis van het dijk- en waterbeheer te zien, zoals hensglazen, dijklegerarmbanden en stembussen.

Speeddaten met de dijkgraaf
Wil je wel eens weten wat een dijkgraaf doet? Dan is dit je kans! Dijkgraaf Jeroen Haan, de ‘burgemeester’ van het waterschap, staat ’s middags klaar om al je vragen te beantwoorden. In een kwartier kun jij hem het hemd van het lijf vragen!

Reserveer jouw date bij de ingang
Presentaties over muskusrattenbeheer en The Wet Five
Wil je weten hoe en waarom muskusratten gevangen worden en hoe het waterschap werkt aan biodiversiteit op dijken, terreinen, oevers en in sloten? De otter, margriet, weidehommel, groene glazenmaker en de blauwborst staan symbool voor de soortenrijkdom die het waterschap graag wil vergroten. Je kunt je licht opsteken bij korte presentaties over deze onderwerpen.

Werken bij het waterschap
Wil je je oriënteren op werken bij het waterschap? Dan is de 4e maart een uitgelezen kans om de mogelijkheden te onderzoeken.

Programma en bereikbaarheid
Het programma van de open dag is hier te vinden. Bij het waterschapskantoor aan de Poldermolen 2 in Houten is een beperkt aantal parkeerplaatsen. Kom dus bij voorkeur op de fiets of met het OV.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk