Waterschap neem maatregelen vanwege hoogwater Nederrijn en Lek

Waterschap Stichtse Rijnlanden verwacht een hoogwatergolf in combinatie met harde wind bij de Nederrijn en de Lek. Dit zorgt in de nacht van donderdag op vrijdag voor een stijging van het waterpeil.

Tegendruk
‘Bij hoge waterstanden op de Lek neemt de druk op de dijk toe. Om te voorkomen dat water bij sluizen en inlaten onder de dijk door gaat stromen geven we tegendruk: we verhogen het waterpeil in de sluiskolk aan de landzijde’ aldus het Hoogheemraadschap bij bovenstaande foto.

Het waterschap zegt “de situatie nauwlettend in de gaten” te houden. Het neemt voorzorgsmaatregelen bij het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk in Salmsteke (Lopik) en bij de Oude Sluis Vreeswijk in Nieuwegein. De waterveiligheid, zeggen ze, is niet in het geding.

Maatregelen
Bij het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk in Lopik wordt de dijk ingepakt over een afstand van ruim 400 meter. Dit doet het waterschap om te voorkomen dat de nieuwe toplaag “wegspoelt op plekken waar de grasmat nog onvoldoende tot bloei is gekomen.”

Het inpakken van de dijk is gisteren begonnen en zal ruim een dag in beslag nemen. Om het waterpeil in de Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein) te verhogen, worden de sluisdeuren gesloten.

Tijdens de werkzaamheden is de weg, tijdens daglicht, afgesloten voor doorgaand verkeer. Er zijn verkeersregelaars die het verkeer op de dijk in goede banen leiden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk