Waterschap baggert in Nieuwegein, IJsselstein en Montfoort

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start op 11 januari 2021 met het baggeren van de Doorslag/Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) van Nieuwegein tot Achthoven-Oost in Montfoort. Aannemer J.P. Schilder BV uit Ursem start op twee locaties: bij Camping de Voormolen in IJsselstein op 11 januari en in de Doorslag in Nieuwegein op 13 januari. De werkzaamheden duren tot april 2021.

De voorbereidingen op het baggeren van de Doorslag en de GHIJ in Nieuwegein zijn in volle gang: aanleg overslaglocatie bij de Doorslagbrug.

Inlopen bij de bouwkeet
Tijdens de uitvoering kunt u iedere dinsdag van 15.00 uur tot 16.00 uur terecht bij de bouwkeet van de aannemer, tegenover Zomerdijk 14 in IJsselstein. Vanaf 12 januari 2021 bent u welkom voor vragen en/of opmerkingen. Tijdens dit inloopuur is de omgevingsmanager of uitvoerder aanwezig. Verzocht wordt om de  Coronaregels regels in acht te nemen.

Werkwijze
De bagger wordt met een kraan op ponton uit het water gehaald en middels zogenoemde beunbakken naar de overslaglocatie gevaren. Daar wordt de bagger overgeladen in vrachtwagens en afgevoerd naar Rijksdepot de Slufter in Rotterdam. In Nieuwegein liggen de beunbakken aan de Vreeswijksestraatweg 1 (nabij de Doorslagbrug) en in IJsselstein ter hoogte van Noord IJsseldijk 121-123. Daarnaast zijn er nog twee locaties in Nieuwegein in voorbereiding.

Verkeersregelaar
Om de verkeersveiligheid te waarborgen wordt er bij de overslaglocatie bij de Doorslagbrug een verkeersregelaar ingezet. Dat gebeurt een paar dagen als de vrachtwagens rijden.

Volg de baggermachines
In de digitale Baggerportal op deze website kunt u zien waar de baggermachines bezig zijn en waar de overslaglocaties liggen. Ook kunt u in de portal informatie over uw eigendommen en/of vragen en opmerkingen plaatsen.

Waarom baggeren
Sinds de jaren ’70 is er nagenoeg niet meer gebaggerd. De werkzaamheden zijn nodig om de vaarweg voldoende diep te houden. Ook kan er meer water door de GHIJ stromen. Hierdoor is de afvoer van water in natte perioden en de aanvoer van water in droge perioden gewaarborgd, net als de aanvoer van zoet water naar West-Nederland tijdens extreme droogte.Vervolg en meer informatie
Na het vaarseizoen op 1 oktober 2021 start de aannemer met het gedeelte van Montfoort tot en met Haastrecht. Voor die tijd volgt er nog een informatiebijeenkomst. 
Meer informatie over het baggeren en andere projecten in en langs de GHIJ vindt u op de website van het waterschap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren