Katern

Wat zijn leenmogelijkheden voor consumenten?

Je ontkomt er niet altijd aan om geld te lenen. Ook al heb je een goedgevulde bankrekening, je wilt niet per se een verbouwing, de aankoop van een auto of een nieuwe keuken in een keer ophoesten en je spaarrekening hiervoor gebruiken. Het gaat dan vaak niet om kleine bedragen maar vaak om vele duizenden euro’s. Gebruik je spaarrekening dan als buffer voor onzekere tijden.

Als consument kun je in verschillende vormen geld lenen. Je kunt bij je hypotheekverstrekker terecht voor het verhogen van de hypotheek voor de verbouwing of verduurzaming van je woning. Ook al gaat deze optie niet op voor financiering buiten de woning. Voor leningen kun je ook bij familie terecht voor een onderhandse lening of bij een kredietverstrekker (een bank of bemiddelaar)

Welke opties kun je kiezen?
Een persoonlijke lening is met name bedoeld voor grote aankopen die je in een korter tijdsbestek wilt aflossen. Met een hypotheek zit je vast aan een erg lange looptijd en maak je de nodige kosten voor het aanpassen van de hypotheek. Een persoonlijke lening geeft zekerheid vanwege de vaste looptijd en vaste rente. Voor een verbouwing is ook hiervan de rente aftrekbaar waardoor het een interessant (zeker bij kredietbemiddelaars) alternatief is voor een hypotheek.

Het is in ieder geval de beste leenvorm voor de aankoop van een auto of boot waar de kosten vaststaan.

Een andere optie is een doorlopend krediet. Je spreekt een vaste limiet af tot waar je kunt lenen. Het voordeel is dat je alleen betaalt wanneer je geld opneemt. Nadelen zijn dat de rente variabel is en de drempel erg laag is om na maandelijks aflossing weer geld op te nemen. Zo kom je nooit van de lening af. Een voorbeeld van een doorlopend krediet is een creditcard en dat wordt vaak gebruikt door mensen die niet zeker weten hoeveel geld zij tijdelijk nodig hebben.

Lenen bij familie is zeker ook een optie, maar daar kleven ook de nodige risico’s aan vast. Stel dat je ruzie krijgt, dan wordt het erg lastig om zaken gescheiden te houden en emoties de overhand nemen. Wanneer je leent van een familielid dan is de rente die je afspreekt is vaak lager maar dat hangt ook af van de relatie die je hebt met het familielid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!