Wat voor jaar gaat 2011 worden voor Nieuwegein?

Nu alle Nieuwjaarsrecepties achter ons liggen, vaak inclusief met mooie toespraken en goede voornemens, ligt de realiteit weer voor ons. Wat gaat 2011 ons brengen?

In ieder geval een nieuwe Burgemeester. De profielschets is bekend, vanzelfsprekend zoeken wij het schaap met vijf poten maar een goede Burgervader of Burgermoeder met vier poten is al een hele klus om te vinden.

Ik heb er alle vertrouwen in dat in goede samenwerking met elkaar de juiste persoon gevonden wordt op de juiste plaats. Na het 10-jarig tijdperk van de heer Cor de Vos zal een ander zijn plaats gaan innemen en dat zal best even wennen zijn omdat ieder mens zijn eigen stijl heeft, gelukkig maar. Over het afscheid van de huidige Burgemeester zullen in de komende maanden ongetwijfeld nog veel woorden gezegd worden, daar is het nu nog te vroeg voor.

Binnenkort worden er weer Provinciale verkiezingen gehouden, die zowel landelijk (de nieuwe Eerste Kamer) als provinciaal van groot belang zijn en Nieuwegein ook direct zullen raken. Ik denk dan in het bijzonder aan de invulling van de A12 zone en de indirecte invloed van de Provincie op het Gemeentelijk beleid in Nieuwegein.

Vanzelfsprekend hoopt iedere politieke partij op een goede uitslag en natuurlijk zo ook het CDA. Ik heb alle vertrouwen in de kandidaten van onze partij zowel op landelijk als provinciaal niveau. Zij hebben bewezen de afgelopen vier jaar te staan voor hun portefeuille. Graag wens ik onze Nieuwegeinse kandidaat Gerben Horst toe dat hij verkozen gaat worden in de Statenfractie van het CDA.

Nieuwegein staat voor een aantal forse uitdagingen. Aan het einde van het jaar zullen wij het nieuwe Stadshuis gaan betrekken, het aantal vierkante meter winkelruimte wordt fors uitgebreid met formules die landelijk zeer goed bekend staan, de regiofunctie van Nieuwegein zal hierdoor nog meer versterkt worden.

Ook zal dan de commerciele ellende voorbij zijn voor de winkels aan de Raadstede. Veel respect heb ik voor die ondernemers die ondanks alle ongemakken die de bouw van een nieuw Stadshart met zich meebrengt overeind zijn gebleven door klantenbinding en kwaliteit te blijven leveren. Wat een uithoudingsvermogen hebben deze ondernemers. Met deze instelling gaat het hun zeker lukken op hun nieuwe locatie.

Ook het nieuwe theater zal in 2012 haar deuren openen. De CDA fractie hoopt van harte dat de samenwerking tussen het bestuur van De Kom en de Gemeente Nieuwegein op korte termijn weer genormaliseerd wordt, in het belang van alle partijen. Waar men elkaar niet meer verstaat gaat dat altijd ten koste van de kwaliteit en kost dit meestal extra energie en geld. Dit betreft natuurlijk ook de perikelen rond het Veerhuis die al enige jaren duren, ook hiervan hopen wij dat er op korte termijn een oplossing gaat komen in het belang van allen die gebruik maken van het Veerhuis.

Met belangstelling kijken wij uit naar de nieuwe Bibliotheek in het nieuwe Stadshuis, een moderne en nieuwe formule passend in deze tijd. De verwachtingen zijn hoog, ook bij de CDA fractie.

De bezuinigingen opgelegd door de landelijke overheid zullen ook in Nieuwegein niet ongemerkt voorbij gaan zowel voor het Gemeentelijk apparaat als voor de Nieuwegeinse inwoners. Een aantal bezuinigingen zullen altijd pijn doen, ook hier zal die pijn evenredig verdeeld moeten worden.

We moeten overigens niet vergeten dat Nieuwegein een stad is met een hoog voorzieningen niveau, daar kunnen we trots op zijn. Het zal een hele toer worden om die voorzieningen op dat hoge niveau te houden. De CDA fractie heeft daar alle vertrouwen in dat dit gaat lukken, in samenwerking met het college en de gemeenteraad.

Wat de CDA fractie opvalt is dat onze buurgemeente IJsselstein, steeds meer de rug toekeert van Nieuwegein. Steeds meer wordt er samenwerking gezocht met Montfoort, Lopik en Oudewater. Ik hoop oprecht dat het Gemeentebestuur van IJsselstein niet vergeet dat een groot gedeelte van de beroepsbevolking van IJsselstein iedere dag ‘s morgens en ‘s avonds Nieuwegein aandoet met de auto en dat er inmiddels iedere dag lange files staan op de nieuwe ringweg van IJsselstein tot de poort van Nieuwegein. Ook hier zal toch een keer oplossing voor moeten komen, en dan is samenwerken een absolute must. En daarnaast werken veel inwoners van IJsselstein bij Nieuwegeinse werkgevers. Van Gemeente tot UWV, van ondernemer tot ziekenhuis. Een annexatie-angst hoeft men toch echt niet te hebben met zo’n mooie oude stad met veel historische en culturele waarden?

De Burgemeestersruil voor enkele dagen tussen IJsselstein en Montfoort vind ik overigens wel een goede gedachte, dat zouden meer steden en dorpen moeten doen. In elkaars keuken kijken is nooit verkeerd en werkt verfrissend. Wellicht zouden er financiele voordelen te halen zijn als men elkaars inzichten kent bijvoorbeeld bij het aanbesteden van gezamenlijke activiteiten. De RMN is een uitstekend voorbeeld hoe het werkt: een win-win-situatie voor alle partijen.

Wellicht als onze nieuwe Burgemeester hier een jaar werkt, is een ruil voor enkele dagen met de Burgemeesters van Houten, Vianen en IJsselstein ook een goed idee. Met als doel te ontdekken hoe we elkaars gemeenten kunnen versterken.

Graag groet ik u allen, mede namens de CDA fractie.

Hennie van Randwijk

Fractievoorzitter CDA

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk