Wat onschuldige zaken

Ach de vakantie nadert en het mooie weer versterkt dat gevoel. Dus maar wat onschuldige zaken bespreken.

1) Eenden

Zo hebben we daar een brief van een heer uit Vreeswijk die zich hartstochtelijk ergert aan eenden. Hij jaagt ze voortdurend weg omdat ze zoveel herrie maken en hij heeft een nietsontziende vete met zijn buurvrouw die diezelfde eentjes voert. Zij wordt door hem herhaaldelijk, zoals hij schrijft, op heterdaad betrapt. Ook houdt hij een compleet log bij met de tijden van het wegjagen. Hij schakelt nu Burgemeester en Wethouders in en Mitros en stuurt een kopie naar de politiek. Bovendien weet hij dat Nieuwegein geregeerd wordt door politiek angsthazen. Dat soort zaken opschrijven levert hem natuurlijk meteen een raadsmeerderheid op. Hij vroeg om een standpunt. Wij hebben eigenlijk maar één standpunt. Ophouden met ruziën een stapje voor stapje vrede sluiten met de buurvrouw. Dat lijkt een eenvoudige maar is een moeilijke opgave. Toch maar proberen. Want uw naaste liefhebben is geen opdracht ten bate van die naaste maar een opdracht voor ons zelf. Zo intensief kwaad zijn is namelijk heel slecht voor de gezondheid.

2) Senioren taxi

De gemeente kan op de begroting voor de senioren taxi bezuinigen. Dat wil zeggen dat er veel minder gebruik gemaakt wordt van deze voorziening dat verwacht. Voorde goede verstaander even uitleg. Wanneer je vanaf je 65ste een strippenkaart koopt krijg je een roze exemplaar en die is goedkoper. Waneer je als 65plusser een regiotaxi gebruikt kan je een pasje krijgen van de gemeente en dan is die regiotaxi ook goedkoper. Kennelijk weten de mensen dat niet. Dus zegt het voort! Ga je nu een keer per jaar van die diensten gebruik maken, loont die pas de moeite niet. Maar bij frequenter gebruik is dat natuurlijk niet zo.

3) Energierekening

Wanneer u een variabel contract hebt met uw energie leverancier, dat wil zeggen uw prijs beweegt heen en weer met de olieprijs, dan heeft u binnenkort een verhoging voor de kiezen van 4,83 euro per maand, aldus het AD van deze zaterdag. U weet het, de olie wordt duurder en de euro goedkoper. Dan zijn onze Eneco’s er als de kippen bij om u even snel op te waarderen. Hoeveel ging uw AOW omhoog? Nada, noppes? Dan gaat u er dus weer prettig op achteruit.

4) PGB?

In diezelfde AD vertelt demissionair minister Klink dat het geld voor het PGB op is. Dat wil zeggen de bestaande PGB’s gaan door maar voor nieuwe gevallen moet u zich bij uw zorginstelling melden om uw hulp in natura te regelen. Zoals gebruikelijk staat de heer Klink er weer met zijn gebruikelijke charmante foto bij. Je vraagt je af of zijn ambtenaren eigenlijk weten waar het over gaat.. Sinds de Vitrassen van deze wereld hun huishoudelijke hulp niet meer konden leveren om dat de gemeenten van deze wereld, zich niet bewust hoe commercie eigenlijk draait, de leveranciers een poot uitdraaide. Sinds die tijd zijn heel veel mensen overgestapt op een persoonsgebonden budget waarmee ze hun eigen vaste kracht voor HH inhuurde.

Logisch dat, wanneer de gemeentes de Vitrassen niet meer hoeven te betalen, er dus geld over blijft. Dat is maar goed ook, want er moeten extra PGB’s betaald worden. Hoe kan het dan dat dat geld nu op is? Zitten de gemeentes op dat (WMO) geld of wat gebeurt er nu eigenlijk. In ieder geval zijn er weer senioren die de klos zijn. Ach die verdedigen zich niet moet je maar denken en al doende komt Kink er mee weg. Maar of het zo moet en rechtvaardig is, blijft voor ons een raadsel. Los nog van het feit dat er een paar honderd miljoen bespaard zou worden terwijl de minister aankijkt tegen miljarden-problemen. Is dit de kat in nood die rare sprongen maakt of hebben de ambtenaren gewoon geen goeie contracten met de zorgverzekeraars gemaakt? Waar worden al die zorgkosten veroorzaakt en waarom zijn het zo vaak senioren die dan moeten boeten.

Recentelijk ging hun rollator ook uit de voorzieningen en je vraagt je af wat voor geniaal bedrag daar weer bespaard wordt.. Ja ja ook de pil gaat uit het pakket voor boven de 21 jaar. Maar om getalsmatig boven al die zaken te komen die senioren in moeten leveren, zal er nog wel een en ander moeten gebeuren. Nee we klagen niet. Dat ligt bij onze leeftijdsgroep niet zo voor de hand. Maar dat maakt al dat gedoe niet minder onrechtvaardig.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk