Wat is er essentieel in de binnenstad

Eigenlijk wilde uw columnist helemaal niet schrijven over de binnenstad. Er zijn zoveel andere zaken die minstens zo belangrijk zijn voor de Nieuwegeiners. Maar nee toch maar even over de binnenstad en met name het contract met Corio. Dit naar aanleiding van een artikel in het U.N. van vandaag, dinsdag 14 december. Op dinsdag is er altijd collegevergadering. Daar krijgen allerlei zaken dan hun fiat of worden terug gewezen als onacceptabel. Daar zijn dan twee variaties mogelijk. De ambtenaren mogen hun huiswerk over doen of het voorstel is definitief afgewezen. Zo wordt er dinsdag, aldus het UN, gedelibereerd over de verbouwing van de binnenstad, en met name over het contract met Corio. De discussie en de stukken waarover gediscussieerd worden, blijven overigens grotendeels, zo niet totaal geheim. “Dit omdat het de onderhandelingspositie van Nieuwegein betreft”, aldus woordvoerder Roodenburg van de afdeling communicatie van de gemeente. Vervolgens lepelt het stuk allerlei zaken op die het college wil laten uitvoeren. Tevens wordt er gesproken over de risico’s die er vooral ook in de financiële sfeer liggen. Een aantal mogelijke meevallers, hoop doet leven, worden ook vermeld. So far so good zou je haast zeggen. Ware het niet dat al doende de kern van de zaak onderbelicht blijft.

Essentieel in de stad is het plan om het centrum aantrekkelijker te maken, een echt stadshart waar het goed toeven, winkelen, werken en wonen is. Het vervelende is dat het plan deze keer aangeprezen middels drie glossy boekwerkjes dat op een overdreven manier doet. Het is alleen maar rozengeur maar hoe het werkelijk wordt en wat de effecten zullen zijn, moeten we maar afwachten. Het succes, qua uitvoering en financieel resultaat, hangt ook voor een heel groot deel af van het contract met Corio en de consequenties daarvan. Dat heeft voor een deel met de onderhandelingspositie van de gemeente te maken. Maar vooral ook met de eisen die Corio neerlegt. Tot nu toe heeft de gemeente zo te zien niet zo zeer onderhandeld als wel toegegeven aan de eisen van Corio. Daardoor gesterkt heeft Corio, ervaren als ze zijn, weer verdere eisen neergelegd volgens de beproefde methode van kleine stapjes lange adem. Altijd weet Corio wel weer een punt aan de orde te brengen wat in de voortgang van het samenwerkingsproces kosten zou kunnen opleveren, die vervolgens naar de gemeente worden doorgeschoven. Gelijk hebben ze. Waarom zouden ze hun rendement laten verlagen door zaken die hen niets aangaan. Je kunt altijd kijken of het geaccepteerd wordt. Wanneer het niet geaccepteerd wordt ga je over tot het volgende onderdeel.

De verdediging van het college is niet goed. Ten eerste moet je de discussie met Corio volledig openbaar maken. Ten tweede moet je de raad inschakelen als laatste beslisser die de eindverantwoordelijkheid heeft. De burgers op straat en de raad ontevreden vormen de beste verdediging tegen de eisen van Corio. Oh haken ze dan af? In elke cursus onderhandelen wordt u duidelijk gemaakt dat wanneer de partijen eruit willen komen ze allebei water bij de wijn moeten doen. Afhaken is een stap om te kijken hoe u reageert. Reageert u niet dan komen ze wel terug, tenminste wanneer er voor hen wat te verdienen valt. De geheimhoudingsstrategie werkt dus averechts. Hier ziet u een onzeker college dat de druk van Corio accepteert en assimileert door er in het geheim tijd overheen te laten gaan.. Daarna wordt e.e.a vanzelf acceptabel. Zo zijn we het warenhuis kwijt en 3miljoen euro armer geworden.

Wat ons betreft horen we morgen wat het college klaar gespeeld heeft. Wij hopen dat ze het contract van Corio weigeren. We denken dat de vernieuwde binnenstad vervolgens met grote schreden nadert. Want hoe dan ook komt Corio altijd terug. Wij hebben immers een binnenstad nodig. Maar zij hebben uitbreiding van hun winst nodig. Elk jaar! Al was het maar vanwege de winstdeling. Wanneer leert het college een beetje pokeren.

PS aanvulling geschreven op woensdagochtend 15.12

Gisterenavond na een korte raadsvergadering werd er nog even in een geheime vergadering gesproken over de onderhandelingen. Nu die zijn zo geheim dat we in de geheime vergadering toch niet te horen kregen waarover het eigenlijk ging. Zou het college toch pokeren leren?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk