‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Alweer een “gewone sluipwesp” en er komen er nog meer. Ik heb er enkele kunnen fotograferen voordat zij werden verjaagd of vermalen door de enorme bakbeesten die het “onderhoud” plegen in bermen en in park Oudegein’ aldus Udo.

Udo: ‘Deze keer gaat het om stenichneumon culpator of patrocloides sputator. Beide sluipwespensoorten lijken zoveel op elkaar dat je ze het best kunt aanduiden als gelijken en zo doen de deskundigen het ook. Of je een emmer leeg gooit! Ook bij deze sluipwesp(en) blijkt dat mannetjes en vrouwtjes enigszins verschillen. Het mannetje is wat kleiner dan het vrouwtje, ’s Mans poten zijn gewoon zwart en de man heeft geen witte banden om zijn antennes. Waar je al niet op moet letten bij de determinatie en dan toch, 100% zekerheid heb je niet. Zoals je het tegenwoordig vaker hoort: het is (niet) zoals het is en dat is zo…’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk