‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

‘Wie het kleine niet eert… Want al zijn er insecten in Nieuwegein van wel 10 cm lang, het kleine grut is dominant, en soms nog opvallend ook, als je er oog voor hebt. Zoals het duizendknoophaantje’ aldus Udo.

duizendknoophaantje

Udo: ‘Als u iemand bent die oog heeft voor de vele “onkruidjes” lang wegen en paden in Nieuwegein, dan zou het u opgevallen kunnen zijn dan er in de zomer op vele plaatsen varkensgras te zien is. Het is een vrij onschuldig lid van de duizendknoopfamilie, waarin bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop berucht is als een niet te bestrijden woekeraar.’

‘De duizendknopen blijken ook nog waardplanten te zijn voor het duizendknoophaantje, een mooi maar petieterig kevertje. Dit beestje is algemeen in Nieuwegein, maar valt toch niet vaak op omdat het zo klein is en zich al snel verschuilt door doodstil op een plant te zitten. Gelukkig is er veel varkensgras waar te nemen, dus even bukken om het blauwgroene plantje met heel kleine roze/rode of witte bloempjes te bekijken en hé, daar zit een kleurig kevertje dat nog kleiner is dan de meeste lieveheersbeestjes, misschien een duizendknoophaantje?’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk