‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Deze keer een vondst waar ik al jaren naar heb uitgekeken. Daar wordt ik nu blij van aldus Udo.

Udo: ‘Dat een grasbij ook wel weidebij wordt genoemd klinkt logisch, maar het is niet juist. Daarvoor is een goede reden: het zijn verschillende soorten. Om het wat ingewikkelder te maken: Ze lijken precies op elkaar, dus als ik denk een weidebij te zien is het steeds weer een grasbij, want de grasbij is in Nieuwegein veel algemener. Als je het steeds maar weer mis hebt met het herkennen van dit bijtje, ga je denken dat de weidebij niet voorkomt in Nieuwegein. Althans niet waar ik weer eens een grasbijtje zie. Totdat, na vele jaren…  Ha!’

‘Op 4 april slenterde ik langs de berm van de Wilgenroos, een fietspad langs de wijk Hoog Zandveld, en speurde de berm af naar wilde planten, bijtjes en verdere natuurlijke objecten. Als het maar geen hondenpoep was. Het stond en staat er vol bloeiende paardenbloemen, en op sommige daarvan zaten insecten te schransen van de nectar en het stuifmeel. Vooral “vroege” bijen zag ik, groefbijen, zandbijen en daarvan de grasbijen, dacht ik. Toch maar even gekiekt, 5 maal over zo’n 100 meter.’

‘Thuis meteen de “vangsten” bezien, schaal 1 op 25 en toen begon ik te twijfelen bij de 5 grasbijen. “Het zal toch niet” dacht ik en keek het nog eens grondig na. Twee grasbijen, één niet te bepalen en twee weidebijen. Ein-de-lijk.
Ditmaal de weidebij in de aanbieding.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk