‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: In de in Nieuwegein zeldzaam wordende plekken waar het gras hoog op kan schieten en in de zomer ook blijven, leven talloze grasmotten. Kleine vlinders in meerdere kleuren en vormen. Een daarvan is de blauwooggrasmot, die haar vleugels oprolt als ze op een grasspriet zit en zich zo achter zo’n spriet kan verbergen.

In opgerolde vorm lijkt dit motje niet bepaald op de stereotiepe vlindervorm, en het vaste mondstuk lijkt niet erg in verhouding te zijn tot het kopje. En dan de kleur! Die varieert van bruin tot spierwit, net als bij mensen. Het motje op de foto is bijna goudgeel, althans met opgerolde vleugels.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk