‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Sinds ik een bijenhotel run in mijn achtertuin, scharrelen er in voorjaar en zomer allerlei metsel- en behangersbijen en andere bijen met een buikschuier rond. Het hotel was in het tweede jaar volledig volgeboekt dus heb ik een dependance aangebracht, maar die was afgelopen zomer ook volledig in gebruik… Enfin, een mooi metselbijtje als hotelgast is onder andere de blauwe metselbij. Bij deze.’

Udo: ‘Huisvesting is niet alleen bij mensen een probleem. In Nieuwegein hadden o.a. wilde bijtjes met een buikschuiertje (waarmee ze stuifmeel opvegen) een probleem sinds de bermen en struwelen regelmatig worden gemaaid. Gelukkig kwamen er “bijenhotels” in veel winkels te koop, kleine houten kastjes vol bamboe stokjes. De bijtjes maken in deze stokjes hun nestjes dus zijn er vele verhuisd van de berm naar de “bijenhotels”. Zoals de ‘blauwe’ metselbij. En nee, ze steken niet, hoewel ze het wel kunnen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk