‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘In de struwelen van Nieuwegein, (voordat ze zijn platgemaaid) zijn in het voorjaar of en toe knalrode kevertjes waar te nemen. Het kunnen verschillende soorten zijn en de meest opvallende zijn de vuurkevers. Hierbij de zwartkopvuurkever. Voor de lichtgeraakten onder ons: Nee, het is niet discriminerend bedoeld. Zó heten ze.‘

Udo: ‘Vuurkevers leiden meestal een nogal verborgen bestaan. Maar zodra het voorjaar wordt, gaan deze kevertjes op vrijersvoeten. En dan willen ze gezien worden. Ze kruipen door de struwelen, op zoek naar een soortgenoot en hun glimmend rode dekschilden vallen behoorlijk op. Dat helpt beslist, want je kunt ze elk jaar opnieuw waarnemen. Zoals deze zwartkopvuurkever.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk