‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Ik haal maar weer eens een bandzweefvlieg tevoorschijn. Er zijn meerdere soorten en ze lijken sterk op elkaar. In Nieuwegein zijn de bosband- en de bessenbandzweefvlieg het meest algemeen, van voorjaar tot oktober op alle soorten bloemen. Bij deze: de bosbandzweefvlieg.

Udo: ‘Bandzweefvliegen zijn grote zwarte zweefvliegen met gele banden en vlekken op hun achterlijf. Hoewel ze met die gele banden en ook in grootte wel iets op een wesp lijken, zijn het van dichtbij gezien toch echt vliegen. Steken kunnen ze dus niet. De bessenbandzweefvlieg en de bosbandzweefvlieg zijn vrijwel identiek en als er een rustig op een bloem zit zie je geen verschil. Dus als u deze bosbandzweefvlieg ooit mocht tegenkomen: Is het ‘m, of is het ‘m niet?’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk