‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Als je van iemand zegt dat hij of zij loopt met een kegel, moet je dat niet letterlijk opvatten. Zo is het ook met bijen van wie het achterlijf min of meer kegelvormig is, ze worden kegelbijen genoemd maar de kegel zit aan de achterkant en is alleen visueel waarneembaar. Deze keer de ‘gewone’  kegelbij.

Udo: ‘In Nieuwegein zijn heelblaadjes planten die tussen andere planten wel een meter hoog worden, vrijstaand zo’n 60 cm. Het bijzondere aan de plant zijn de talrijke gele bloempjes vol stuifmeel en nectar. Op de bloempjes is het een komen en gaan van insecten, en daarbij vond ik deze week kegelbijen. De vrouwtjes zijn puntige types, heel apart voor een bij en daarom deze keer een ‘gewone’ kegelbij.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren