‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Ik weet niet of ze van trots glimmen, maar de Nieuwegeinse glansmuggen hebben weinig meer om mee te pronken. Er zijn zeven soorten in Nederland: de verschillen zijn miniem. Enfin, ze horen er ook bij dus bij deze: een (mannelijke) glansmug.

Udo: ‘Er zijn heel wat soorten muggen in Nieuwegein, en tot de wat meer algemene in het struweel of de tuin zittende of vliegende behoort de glansmug. Met het blote oog is nauwelijks te bepalen welke soort het is, maar de sexe is gemakkelijk te zien: de mannetjes hebben een nogal ingesnoerd achterlijf, eindigend in een tweedelige knobbel en de dames eindigen in een punt en hebben vaak een wat opgezwollen achterlijf. Nee, ze kunnen niet steken en voor vogels zijn ze een snackje.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren