‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: ‘Nieuwegein gaat toeristenbelasting heffen op de toenemende overnachtigen in hotels e.d. De hotelcapaciteit is hier de laatste jaren enorm uitgebreid, vooral de zg. bijenhotels vind je nu in vele tuinen. Ik vraag mij af of de bijen blijven komen, logies was tot nu toe gratis. Dus nu maar eens een hotelgast als beestje van de week, de tronkenbij.

3_tronkenbij

‘In steeds meer Nieuwegeinse tuinen zijn zg. bijenhotels opgehangen, kleine kastjes vol holle bamboestokjes en hout met vele gaatjes. Daarin leggen vooral zwarte bijtjes met een borsteltje onder hun achterwerk hun eitjes; daarna metselen ze de opening dicht. Vooral metsel- en behangersbijen zijn blij met die hotels, maar ook het tronkenbijtje behoort tot de geregelde gasten.’

One thought on “‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

  1. Harry ten Hove

    als dit een vaste rubriek is wil ik die gaarne volgen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk