Wasserij in Nieuwegein werkt niet netjes

Een wasserij in Nieuwegein betaalt zijn werknemers vermoedelijk te weinig. Ook zouden ze meer uren werken dan dat op papier staat. Op het vlak van veilig en gezond werken houdt het bedrijf zich niet helemaal aan de regels. Dit blijkt uit een controle van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De wasserij werkt vooral met uitzendkrachten. Bijzonder is dat nagenoeg alle werknemers elke maand op papier, standaard 156 uur werken. Volgens de werknemers zelf klopt dat niet. Dat blijkt ook uit de hoogte van het loon, dat maandelijks verschillend is, maar het aantal uur dat gewerkt wordt, blijft 156 uur. Daarnaast wordt bij een aantal werknemers huur ingehouden op het salaris, waarvoor door de werknemers geen toestemming is gegeven. Het vermoeden is dat er contant loon wordt uitbetaald door het ingeleende uitzendbureau aan de uitzendkrachten, wat niet toegestaan is.

Tijdens de controle werd door de Inspectie SZW ook een persoon aangetroffen die er illegaal werkte. De werkgever van deze persoon, afkomstig van buiten de EU, had er niet op gelet dat zijn verblijfsvergunning al 4 maanden verlopen was.

Op het terrein van gezond en veilig werken werden door de Inspectie SZW overtredingen geconstateerd. Zo werd een noodstop bij één van de wasinstallaties gebruikt als kapstok. Waren blusmiddelen en een nooduitgang niet goed bereikbaar.

Naast het reinigen van regulier wasgoed wordt ook wasgoed van een zorginstelling gereinigd. Er wordt nader onderzoek ingesteld naar het correct toepassen van de bedrijfsprotocollen voor het reinigen van dergelijke wasgoed, waaronder het mogelijk overtreden van de protocollen omtrent de biologische agentia.

In de wasserij zelf vond ook een verbouwing plaats. Reden voor de inspecteurs om hiernaar te kijken. Helaas werden hier enige overtredingen geconstateerd en werd het werk stilgelegd. Zo was er onder meer op verschillende plekken sprake van valgevaar tijdens de werkzaamheden. De aannemer is hierop aangesproken en kan een boete verwachten.

Een andere onderaannemer is gewaarschuwd ten einde de juiste keuze te gaan maken bij inzet van arbeidsmiddelen voor werkzaamheden op hoogte.

Tevens is de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) betrokken bij de controle, die haar onderzoek heeft gericht op de werktijden van de chauffeurs. Nader onderzoek moet uitwijzen of er overtredingen plaatsvonden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk