Warme, hartige ciabatta-broodjes

Deze belegde ciabatta-broodjes zijn een prima lunch, tussendoortje of weekendmaaltijd. Doordat je ze warm eet zijn ze extra smakelijk. Wat sla en rauwkost erbij en fruit toe en je hebt een complete en gezonde maaltijd.

Nodig voor 8 stuks:
1 zak ciabatta-broodjes om af te bakken (8 stuks)
zonnebloemolie
2 uien
2 tenen knoflook
2 bakjes vegetarisch korreltjesgehakt (à 175 gr)
1 bakje champignons
6 gedroogde tomaatjes
mespuntje sambal
½ theelepel kerriepoeder
½ theelepel gedroogde tijm
zout en peper
tomatenketchup
½ zakje geraspte kaas
8 plakjes Cheddar light (Lidl)
pijnboompitten

Extra: 2 bakplaten, koeken- of hapjespan

Verwarm de oven naar 200 ºC hetelucht.
Snij de ciabatta’s open en leg ze open op de bakplaten.
Pel en snipper de ui en de knoflook
Veeg of spoel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Snij de gedroogde tomaten in reepjes.
Verhit een flinke scheut olie in een ruime koeken- of hapjespan.
Doe ui, knoflook, vega-gehakt, champignonplakjes, tomatenreepjes, sambal, kerriepoeder en tijm in de pan en schep goed om.
Even doorbakken op matig vuur en de pit uitdraaien.
Breng op smaak met peper en zout.
Besmeer de broodjes ruim met tomatenketchup.
Verdeel het groente-gehaktmengsel over de broodjes.
Verdeel wat geraspte kaas over de broodjes en leg op één helft een plakje Cheddar kaas.
Verdeel wat pijnboompitten over de Cheddar en schuif de bakplaten met de broodjes in de oven.
Na 8 tot 10 minuten, als de kaas goed gesmolten is, de broodjes uit de oven halen en warm serveren.
Serveer er wat sla, tomaat, komkommer en/of tafelzuur bij.

Vegetarisch lunchgerecht.
Tijd 20 tot 25 minuten.
Bron: eigen recept.

Tip
In plaats van de pijnboompitten kun je ook gesnipperde ui over het broodje strooien voor ze de oven ingaan.

Weetje
De Ciabatta, Italiaans voor slof of pantoffel, is een luchtig plat brood met een knapperige korst. De ingrediënten zijn water, bloem, gist, melk, olijfolie en zout. De ciabatta werd oorspronkelijk gemaakt van restdeeg dat met water weer soepel werd gemaakt.
Bij het bereiden van ciabattadeeg wordt een deel van de gist opgelost in water en met een deel van de bloem gemengd. Dit “zetsel” moet eerst twaalf uur rijzen waarna het gemengd wordt met de rest van de ingrediënten. Dan moet het nog één uur rijzen tot het volume verdubbeld is. Daarna gaat het deeg in lange repen de oven in om dertig minuten te worden gebakken. Voor het bakken wordt het deeg in regelmatige stukken gesneden.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk