Wandeltocht in de bergen: heb ik internet?

Wandelen in de bergen is een geweldige manier om te genieten van de natuur, je hoofd leeg te maken en even helemaal tot rust te komen. Maar voor sommige mensen is het ook belangrijk om tijdens zo’n wandeling bereikbaar te zijn en toegang te hebben tot het internet. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor internet tijdens een wandeltocht in de bergen en geven we tips voor hoe je toch verbonden kunt blijven.

De voordelen van internet tijdens een wandeltocht
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om altijd en overal bereikbaar te zijn en toegang te hebben tot het internet. Tijdens een wandeltocht in de bergen kan dit echter lastig zijn, omdat er vaak geen mobiel bereik is en wifi ook schaars is. Toch zijn er redenen waarom het handig kan zijn om toch internet te hebben tijdens zo’n tocht.

Ten eerste kan het handig zijn om in geval van nood contact te kunnen leggen met hulpdiensten of met je medewandelaars. Ook kun je met internet gemakkelijk de route controleren, het weerbericht bekijken of informatie opzoeken over de omgeving waarin je wandelt. Daarnaast is het ook fijn om af en toe een foto te kunnen delen op social media of om een berichtje te sturen naar het thuisfront.

Mogelijkheden voor internet tijdens een wandeltocht
Er zijn verschillende manieren om tijdens een wandeltocht in de bergen, denk aan de tour des combins, toch internet te kunnen hebben. Een daarvan is het gebruik van een zogenoemde satelliettelefoon of een satellietnoodbaken. Hiermee kun je, zelfs in de meest afgelegen gebieden, contact leggen met de buitenwereld. Een nadeel is wel dat deze apparaten vaak duur zijn in aanschaf en gebruik.

Een andere optie is het gebruik van een draagbare wifi-router. Deze kleine apparaatjes zijn makkelijk mee te nemen en zorgen ervoor dat je overal waar een mobiel netwerk beschikbaar is, internet kunt hebben. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van het mobiele bereik in de bergen, wat vaak niet optimaal is.

Een derde mogelijkheid is het gebruik van een mobiel netwerk via een simkaart. In sommige landen is het mogelijk om een lokale simkaart te kopen met een internetbundel. Hiermee kun je dan gebruikmaken van het mobiele netwerk in dat land. Let wel op dat de kosten hiervan vaak hoger zijn dan in Nederland en dat het bereik in de bergen vaak beperkt is.

Tips voor het behouden van internet tijdens een wandeltocht
Als je toch graag internet wilt hebben tijdens een wandeltocht in de bergen, zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je van tevoren goed uitzoekt welke mogelijkheden er zijn voor internet in het gebied waar je gaat wandelen. Neem daarnaast altijd een powerbank mee, zodat je je apparaten kunt opladen als dat nodig is.

Ook is het handig om offline kaarten en routebeschrijvingen te downloaden, zodat je altijd de weg kunt vinden zonder internet. Maak daarnaast afspraken met je medewandelaars over hoe je contact kunt houden in geval van nood en zorg ervoor dat je altijd een noodnummer bij de hand hebt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk