Katern

Wandeltip: Start in ons eigen Nieuwegein met knapzak en wandelschoenen!

Het Hollandse IJsselpad is geopend als icoonroute. Een zeer bijzonder pad van 37 km lang dat begint op de grens bij Nieuwegein. Bijna geheel onverhard, gemarkeerd, dwars door de natuur en langs bruisende oer-Hollandse stadjes zoals IJsselstein, Montfoort en Oudewater. Het pad is een belevenis voor jong en oud en begint bij het Klaphek. Of je nu als een detective op zoek wilt gaan naar historische sporen, liever wil struinen door het groen of met zijn allen op poldersafari wil gaan. Het kan allemaal. Ga op pad en maak er een wandelbelevenis van!

Wandelgeluk
Onderweg is er van alles te beleven langs de Hollandse IJssel. De mooie oud-Hollandse stadjes aan de rivier vormen de levendige havens met gezellige terrassen, bijzondere musea en winkels met heerlijke ambachtelijke producten. Tussen de steden wandel je door authentiek boerenlandschap en vogelrijke natuurgebieden. Rondom elke stad aan de Hollandse IJssel zijn meerdere wandelroutes ontwikkeld om het verhaal van de Hollandse IJssel te vertellen.

De Hollandse IJssel, die zowel welvaart als rampspoed bracht, heeft haar sporen in het landschap achtergelaten. Oorspronkelijk was de Hollandse IJssel een zijarm van de Lek, ‘Lake et Isla’ (Lek en IJssel). Te wild om, het veengebied waardoor het stroomde, te ontginnen. Om de rivier te temmen werd in 1285 de Dam bij het Klaphek geplaatst. Steenfabrieken rezen op langs de oevers. De stenen waren nodig voor de bouw van kastelen, kerken en verdedigingswerken.

Het erfgoed van de Hollandse IJssel
Heb je je weleens afgevraagd waarom wij zo gek op water zijn? Water is overal, vroeger nog meer dan nu. Water zorgde voor handel en welvaart, maar ook voor rampspoed en overstromingen én overwinning. Overwinning? Jazeker, precies 350 jaar geleden maakte de Hollandse IJssel onderdeel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Het water werd als verdedigingsmiddel ingezet tegen het leger van de Zonnekoning en met succes! De vele vestingstadjes, dijken, sluizen en jaagpaden langs het Hollandse IJsselpad herinneren nog aan deze tijd.

Download hier de route van de wandeling langs het Hollandse IJsselpad.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk