Wachten op de bus moet begin volgend jaar zonder sigaretje

Met ingang van het nieuwe jaar zijn bushaltes in Utrecht en Nieuwegein rookvrij. Wie wel rookt krijgt voorlopig nog geen boete. Er wordt niet uitgesloten dat er in de toekomst meer maatregelen nodig zijn. Vanaf 1 augustus 2020 zijn alle schoolterreinen in Nederland al wettelijk verplicht rookvrij, een goede stap in de richting van tabaksontmoediging.

Met een informatieborden in de bushaltes en voorlichting in de bus wordt gehoopt dat de haltes rookvrij worden, want ‘het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Maar ook daar waar mensen in het dagelijks leven soms even moeten wachten, zoals bij bushaltes. ‘We monitoren of het afkondigen en communiceren van rookvrije zones voldoende is voor gedragsverandering of dat er in de toekomst aanvullende acties nodig zijn.’ aldus het vervoersbedrijf.

Veel gemeenten willen dat alle kinderen in 2035 rookvrij kunnen opgroeien. Dat betekent dat geen kind rookt of in aanraking komt met sigarettenrook. Eerder werden zwembaden en beheerde speeltuinen al rookvrij gemaakt. En ook op perrons van treinstations en tramhaltes is het verboden om te roken.

In totaal zijn er 701 Utrechtse en 130 Nieuwegeinse bushaltes waar een rookvrije zone komt. De gemeenten trekken samen op met vervoerder U-OV. De komende weken zullen informatieborden in de haltes worden opgehangen en komt er in de bussen voorlichting voor de passagiers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk