Waarom poker als hobby aan populariteit wint (en hoe je kunt meedoen)

Vroeger was poker iets om naar te kijken – of zelfs bewonderen – in de bioscoop of op tv. Zelf je kansen wagen in dit spel gebeurde eigenlijk niet, want poker dat was iets voor experts en miljonairs. Overal ter wereld ontdekken nu massa’s mensen dat dit gelukkig veranderd is. Iedereen kan poker spelen, de regels zijn helemaal niet zo ingewikkeld, de fameuze “pokerface” is geen vereiste en het belangrijkste van al: het is enorm leuk!

De regels heb je in een mum onder de knie
Je zult misschien protesteren dat er talloze varianten bestaan, maar het principe van het spel is steeds ongeveer hetzelfde. Neem bijvoorbeeld de 5 card draw, één van de oudste varianten, veruit de populairste en die je bijna overal kunt spelen.

Zoals de naam doet vermoeden, krijg je aan het begin van het spel 5 kaarten. Deze zijn “gesloten” zodat alleen jij ze kunt zien. Hier heb je al een eerste mogelijkheid om te passen of in te zetten. Heeft iedereen ingezet, dan kun je kaarten ruilen, maar dat is natuurlijk niet verplicht. Als je vanaf het begin al een royal flush hebt, zou je gek zijn om die niet te behouden.

Nu wordt er opnieuw ingezet en kunnen de bedragen hoog oplopen. Spreek daarom aan het begin minimum en maximum inzetbedragen af. Is het inzetgedeelte voorbij dan volgt de “showdown”. Meestal laat de eerste speler links van de dealer zijn kaarten als eerste zien, maar het kan ook de laatste persoon zijn die ingezet heeft.

De waarde van de kaarten
We verklapten al dat de royal flush de hoogste waarde heeft. Daarbij gaat het om aas, heer, vrouw, boer en 10 in dezelfde soort. Vijf opeenvolgende kaarten in dezelfde soort maar met een andere hoogste kaart noemt men een straight flush, en dit is de op één na beste “hand”. Vier gelijken volgt dan in de rangorde en daarna komt de “full house” die een combinatie is van 3 kaarten van dezelfde waarde plus twee andere kaarten van dezelfde waarde. Daarna heb je de flush met vijf kaarten van dezelfde soort, maar de volgorde is van geen belang. Die volgorde is dan weer wél belangrijk bij de straight maar daar mag de soort gemengd zijn. Vervolgens heb je drie gelijken of “three of a kind”, twee maal twee kaarten van gelijke waarde  of “two pair”, en gewoonweg twee kaarten van dezelfde waarde of “one pair”. Heb je helemaal geen combinatie in de hand, dan kun je in principe zelfs daarmee nog winnen. Dan geldt namelijk de waarde van de hoogste kaart, dus een aas is dan beter dan een heer, enzovoort.

Starten maar!
Net zoals bij alle andere vaardigheden geldt bij poker dat oefening kunst baart. Gelukkig gaat dat bij poker erg eenvoudig met een geschikte app op je telefoon. Online poker platforms bieden deze gratis aan. Hier organiseert men vaak ook tornooien. Zodra je een beetje gevorderd bent in de materie loont het de moeite om mee te spelen, want deze zijn ongemeen spannend. Kies één van de meer dan een dozijn pokervarianten, zoals je ze kunt zien op gambleonline.co/nl/poker/. Het mooie van online spelen is dat je nooit moet zoeken naar een tegenspeler. Op de online poker platformen zijn er spelers bij de vleet!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren