Katern

Waarom horoscopen zo populair zijn onder jonge hoogopgeleide vrouwen

Jonge vrouwen zijn nog nooit zo hoogopgeleid geweest als nu en nog nooit eerder was de belangstelling voor astrologie zo groot als nu. Ze zien astrologie als een middel tot zelfontplooiing. ‘Astrologie is meer dan iedere dag je horoscoop lezen in een krant of tijdschrift’, zegt Inez ten Damme (27) uit Nieuwegein. Ze is afgestudeerd in de econometrie en heeft een goede baan bij een grote bank in Utrecht.

Astrologie en Nieuwegein
Uit onderzoek van Mediumchat.nl bleek dat inwoners van de gemeente Nieuwegein zich meer in astrologie interesseren dan inwoners van andere gemeenten rondom Utrecht. De verkoop van boeken over astrologie steeg tevens in Nieuwegein met 21 procent in 2018 ten opzichte van 2017.

Bijgeloof of wetenschap
Kunnen planeten invloed hebben op mensen? Astrologie, ooit uitgevonden door de Babyloniërs 4000 jaar geleden bestaat nog steeds. Sindsdien zijn er verschillende soorten van astrologie de meest bekende zijn de Chinese astrologie, Jungiaanse psychologische astrologie, de klassieke astrologie en Westerse astrologie. Als astrologie bijgeloof is waarom geloven veel hoop opgeleiden nu dan nog steeds in astrologie? In de Verenigde Staten van Amerika beschouwt 59 procent van de 18- tot 30-jarigen hoogopgeleiden astrologie als wetenschap.

Astrologie en geloven
‘Astrologie heeft niets met geloven te maken, ze is vooral praktisch en heeft te maken met het verwerven van kennis. Een geboortehoroscoop kun je zien als een bouwtekening, een tekening van de stand van de planeten ten tijde van geboorte. De tekening is niet goed en niet slecht, ze is zoals ze is. Je kunt objectief naar je geboortehoroscoop kijken en jezelf leren kennen zodat je effectievere resultaten behaalt en beter presteert’, aldus ten Damme.

Wetenschap staat haaks op astrologie
Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat astrologie waar is. In 1974 namen 186 wetenschappers een standpunt in tegen astrologie. Ondanks dat er veel mensen in astrologie geloven is er geen wetenschappelijk bewijs dat astrologie waar is, was de mening van de 186 wetenschappers.

Onderzoek naar Astrologie
De jonge hoogopgeleide ten Damme heeft veel wetenschappelijke onderzoeken over astrologie gelezen. ‘Online kun je veel onderzoeken lezen van voor- en tegenstanders over astrologie. De tegenstanders hebben mij tot nu toe niet kunnen overtuigen dat astrologie onzin is. Veel wetenschappelijk onderzoek rammelt en houdt geen stand als andere wetenschappers het onderzoek herhalen’, zegt ten Damme.

Horoscopen in kranten
Duizenden mensen lezen elke dag hun horoscoop in de papieren krant. ‘Als ik in de trein zit lees ik ook mijn daghoroscoop maar ik geloof niet dat wat er bij mijn sterrenbeeld staat waar is. Het is commerciële astrologie en astrologen vinden dan ook dat horoscopen in kranten een schaduw werpt over de professionele astrologie’, zegt van Damme.

Voordelen van astrologie
Waarom astrologie nu zo populair is onder hoogopgeleiden is nog niet bekend. Door de opkomst van internet en de digitale wereld is niemand meer afhankelijk van de gecontroleerde massamedia. Mensen beslissen nu zelf of planeten invloed hebben of niet.

De wetenschap heeft niet meer de macht astrologie weg te zetten als zweverig en onbeduidende pseudo wetenschap. Astrologie leidt naar onbevooroordeeld begrip volgens ten Damme. Ze zegt, ‘Als je gebruik maakt van astrologie in je dagelijkse leven word je niet zo snel boos op anderen omdat je weet wat iemands sterke en zwakke eigenschappen zijn. Astrologie geeft mij meer rust, inzicht in mijzelf en anderen. Door je te verdiepen in de stand van de planeten en de invloed van de planeten op onze Aarde ga je automatisch beter voor haar zorgen.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk