Waarom de legalisering van cannabis maar een kwestie van tijd is

De discussie of cannabis een gevaarlijke drug is of niet wordt al jaren niet meer gevoerd. De meningen zijn nog wel verdeeld over waar men cannabis mag consumeren en hoeveel men mag bezitten voor eigen gebruik. Vanwaar die ommekeer? In landen die cannabis legaliseren, komen meer budgetten vrij voor wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers brengen er de voordelen en de nadelen van cannabis in kaart. Overheden passen vervolgens hun beleid aan, bijvoorbeeld door wietolie te verbieden maar marihuana toe te laten. Zo wordt de legalisering van cannabis langzaamaan een succesverhaal en volgen meer landen.

Cannabis uit de criminele sfeer halen, is een traag en moeizaam proces. Nederland is een van de pioniers. Softdrugs zijn er legaal sinds 1976. Jarenlang werd Nederland daarom verguisd door de buurlanden. Nederland zou drugstoeristen lokken en die zouden sneller overschakelen op harddrugs en problemen veroorzaken. Uiteindelijk is het zo uitgedraaid dat het drugsbeleid van de buurlanden nu aanleunt bij dat van Nederland al zijn de regels er nog niet zo soepel als bij ons.

Strenger voor te veel THC in onder andere wietolie
Het softdrugsbeleid moet voortdurend aangepast worden aan de veranderende markt, de tijdsgeest en de nieuwe cannabisproducten die aan de man gebracht worden. Het kabinet Rutten wil de teugels weer strakker in handen nemen. Het THC-gehalte in de marihuana is sterk toegenomen en dat is schadelijk voor de volksgezondheid. Wietolie bijvoorbeeld, een concentraat van de marihuanaplant, is om haar hoog THC-gehalte om die reden verboden. De mogelijke voordelen van wietolie, namelijk het opwekken van het het high gevoel, wegen niet op tegen het feit dat het gevaarlijk kan zijn voor anderen. Wietolie kan immers angstaanvallen en psychoses versterken.

Soepeler voor medicinale wiet
Anderzijds is het beleid dan weer soepeler geworden voor het verkrijgen van medicinale wiet. Er is nu voldoende wetenschappelijk bewijs dat medicinale wiet helpt tegen onder andere misselijkheid (bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie), het syndroom van Gilles de la Tourette, MS, chronische pijn en gewichtsverlies. De lijst met aandoeningen waarbij medicinale wiet de klachten vermindert, blijft uitbreiden. Zo zijn er positieve aanwijzingen bij de behandeling van bijvoorbeeld ADHD en artritis, maar lopen de onderzoeken nog. Ook in landen als Oostenrijk, België, Denemarken, Nederland, Roemenië, Spanje en Italië kun je ondertussen ongestraft medicinale wiet kopen op voorschrift.

Legalisering in Canada en de Verenigde Staten
Als landen als Canada en de Verenigde Staten cannabis legaliseren of plannen in die richting hebben, weet je dat marihuana geleidelijk aan even normaal wordt als alcohol. Sinds oktober 2018 mogen Canadezen wiet kopen in vergunde cannabiswinkels. Ze mogen de gekochte wiet delen met anderen maar niet doorverkopen. Met de legalisering hoopt Canada de illegale drugshandel in te perken al lijkt dat vooralsnog niet te lukken. In de Verenigde Staten kan je al in 33 staten medicinale wiet verkrijgen. In elf staten is recreatieve marihuana legaal.

Landen en staten legaliseren marihuana om controle te hebben op de handel, maar vooral om een nieuwe bron van inkomsten te genereren. De taksen op cannabisproducten zijn overal hoog. Illinois bijvoorbeeld heft een belasting van 10%. De overheden zien ook dat de criminaliteit of de verslavingsproblemen niet toenemen in landen die cannabis al gelegaliseerd hebben. Daarom zullen steeds meer landen in de toekomst marihuana toelaten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk