Waar moet je op letten bij het bestellen van nieuwe kozijnen?

Wanneer je overweegt om de raamkozijnen van je woning te vervangen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Raamkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen die allemaal unieke eigenschappen hebben wat betreft uiterlijk, duurzaamheid en isolatie.

Vaak kun je een keuze maken uit de volgende vier materialen: hout, glasvezel, vinyl of aluminium. Een kozijn bestellen vereist het nodige onderzoek om te weten welke het beste bij je woning past.

In dit artikel lees je alles over deze verschillende soorten kozijnen en de voordelen van ieder type kozijn.

1. Houten kozijnen
Houten kozijnen geven een natuurlijke uitstraling en worden al eeuwen gebruikt om ramen te isoleren tegen de kou.

Dergelijke kozijnen zijn erg duurzaam en gaan meestal generaties bewoners mee. Daarbij zijn houten kozijnen makkelijk aan te passen aan de stijl van je woning, omdat je het hout kan verven of lakken in de gewenste kleur.

2. Glasvezel kozijnen
Glasvezel kozijnen zijn redelijk nieuw op de markt en zijn erg populair bij moderne huiseigenaren. De reden hiervoor is dat het een sterk materiaal is en het uiterlijk van andere materialen zoals hout kan nabootsen.

Omdat het een sterk materiaal is, bieden glasvezel kozijnen goede isolatie en zijn ze weerbestendig in verschillende klimaten. Glasvezel kozijnen zijn daarbij makkelijk te onderhouden omdat deze niet geverfd hoeven te worden zoals houten kozijnen.

3. Vinyl kozijnen
Geef je de voorkeur aan een moderne en strakke look voor je raamkozijnen? Dan zijn vinyl kozijnen een uitstekende keuze. Ook vinyl kozijnen zijn gemakkelijk te onderhouden en hoeven niet geverfd te worden.

Vinyl heeft uiterst goede isolerende eigenschappen wat het een populaire keuze maakt voor veel huiseigenaren. Het materiaal vervaagt echter na enige tijd door langdurige en directe blootstelling aan zonlicht.

4. Aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen waren vroeger erg populair, maar door de opkomst van glasvezel en vinyl kozijnen worden aluminium kozijnen bijna niet meer gekocht.

In vergelijking met houten, glasvezel en vinyl kozijnen biedt aluminium slechte isolatie in de koude wintermaanden. Voor appartementencomplexen en bedrijfsgebouwen wordt aluminium nog wel eens gebruikt.

Welk materiaal is de beste keuze voor jou?
Vaak zal de keuze zijn tussen houten, glasvezel of vinyl kozijnen. Het zijn alle drie kwalitatief goede opties en waarschijnlijk zal je kiezen welke uitstraling het beste past bij je woning.

Heb je een wat oudere woning die gebouwd is in een klassieke stijl? Dan zijn houten kozijnen waarschijnlijk de beste keuze. Bij een moderne woning, welke in de afgelopen twee decennia is gebouwd, zullen glasvezel of vinyl vaak de beste uitstraling geven.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk