Waar de krant niet over schreef

Op donderdag 31 januari jl. kwam in de gemeenteraad van Nieuwegein het voorstel voor een nieuw samenwerkingsverband tussen een aantal buurgemeenten in de regio Utrecht aan de orde. De gemeente is in de loop van de tijd al van diverse, elkaar opvolgende samenwerkingverbanden lid geweest.

Op het ogenblik maakt Nieuwegein deel uit van het Bestuur Regio Utrecht (RBU) die binnenkort ook wordt opgeheven. De regering heeft nieuwe regels opgesteld in de “ Wet bestuur in stedelijke regio’s” voor een nieuwe samenwerkingsorganisatie, die een groot aantal taken en bevoegdheden krijgt. De samenwerking gaat o.a. van ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer tot aan milieu en recreatie, beleidsterreinen die voor de deelnemende gemeentes van groot belang zijn. Maar zeker ook voor de bevolking die in de betreffende stedelijke regio woont. Dat was ook het geval bij die andere samenwerkingsverbanden.

Maar wat in die organisaties gebeurde en wat daar werd besloten, dat wisten de mensen meestal niet, laat staan dat ze er invloed op konden uitoefenen. De wettelijke regels stonden dat ook niet toe. Het bestuur werd niet via rechtstreekse verkiezingen gekozen, maar bestond uit raadsleden die door de deelnemende gemeentes werden afgevaardigd. De mensen moesten maar hopen dat hun belangen door die vertegenwoordigers van gemeenten goed werden behartigd.

Deze ondemocratische constructie was GroenLinks al lang een doorn in het oog, maar er was tot nu weinig aan te doen. In de nieuwe wetgeving ontdekte de fractie echter dat het wél mogelijk is om bestuurleden van het nieuwe samenwerkingsorgaan via democratische verkiezingen aan te wijzen.

Fractievoorzitter Corrie van Rooijen stelde de andere raadsfracties voor om de de andere gemeentes het idee van democratische verkiezingen voor te leggen en om er naar te streven om uiterlijk 2006 verkiezingen plaats te laten te vinden. De motie waarin zij haar voorstel had vervat werd door de hele raad, op de SGP/CU na, aangenomen. Deze gezamenlijke inzet van de gemeenteraad van Nieuwegein om het nieuwe samenwerkingsorgaan democratisch te legimiteren is een belangrijke stap op weg naar toekomstige ontwikkelingen in de gemeentelijke samenwerking binnen onze regio.

Maar de kranten schreven er niet over!

De fractie van GroenLinks

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk