VVD Tweede Kamerlid op werkbezoek in Nieuwegein

Sjoerd Potters, VVD Tweede Kamerlid, sprak maandag 22 juni in De Dichter (complex in Nieuwegein met zelfstandige appartementen en kleinschalige groepswoningen voor mensen met dementie) met mantelzorgers, medewerkers en cliënten over de kwaliteit van de verpleegzorg. Dit, voorafgaand aan een debat met Kamerleden en bestuurders van zorgorganisaties, georganiseerd door de IVVU (Vereniging van Utrechtse ouderenzorgorganisaties). In de visie van Zorgspectrum is in kwalitatief goede zorg alles gericht op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, door de wensen en behoeften van de cliënt centraal te stellen. De organisatie heeft in het werkbezoek laten zien hoe dit er in praktijk uitziet.

Het is niet altijd gemakkelijk om wensen en voorkeuren van cliënten te achterhalen die door bijvoorbeeld dementie beperkt zijn in hun communicatie mogelijkheden. Om de cliënt stem te geven worden binnen Zorgspectrum verschillende methoden ingezet. Eén van de gebruikte methodieken is Video Interactie Begeleiding, waar moeizame interacties tussen cliënt en zorgverlener gefilmd en later geanalyseerd worden. Dit, onder begeleiding van een speciaal geschoolde medewerker. Centraal staat de vraag wat de cliënt probeert duidelijk te maken met zijn of haar gedrag. Door hier op een goede manier op aan te sluiten worden moeizame interacties vermeden en zal de cliënt zich begrepen voelen.

Ook in De Dichter staat kwaliteit van leven centraal door aan te sluiten op de wensen en behoeften van de cliënten en mantelzorgers. Tijdens het werkbezoek heeft Sjoerd Potters kennisgemaakt met een bewoonster met dementie van een kleinschalige groepswoning, haar echtgenoot en hun dochter. Door de bijzondere opzet de woonvoorziening is het mogelijk om gehoor te geven aan de wensen van het echtpaar. Ze kunnen onder één dak wonen, waarbij mevrouw de begeleiding krijgt die ze nodig heeft en meneer zijn zelfstandigheid kan blijven behouden. Zo halen zij dagelijks het best mogelijke uit het leven. Sjoerd Potters was onder de indruk: “Dit is echt een prachtige woonoplossing voor echtparen. Een woonvorm die navolging verdient.” Het bezoek gaf aanknopingspunten voor het IVVU debat tussen bestuurders en politici en is hopelijk ook weer input voor de debatten in de Tweede Kamer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren