VVD tegen woningbouw op de Handelskade

Donderdag 30 april jl. heeft de VVD in de raadsvergadering tegen het voorontwerpbestemmingsplan van de Handelskade gestemd. Dit is op zich wel bijzonder omdat de VVD in principe voor het particulier initiatief is en ook graag wil dat er voldoende goede woningen in de vrije sector beschikbaar zijn. Echter was dit gebied niet zomaar een willekeurig stuk grond in Nieuwegein. Dit is een dijk dat onderdeel is van de historische Koninginnensluis met een waterkerende functie.

De dijk beschermt de woonwijk Zandveld tegen het water van de Lek. Het bestemmingsplan had als doel om de dubbele bestemming van de dijk (waterkering en groen) te wijzigen naar wonen, zodat de initiatiefnemer hier 16 woningen kon (laten) bouwen. De woningen zouden dan aan de taludzijde van de woonwijk gebouwd moeten worden en zouden daarmee ca 6 meter hoger komen te staan als de rest van de woonwijk. De bewoners waren bang dat hun privacy hierdoor zou worden aangetast.

Behandeling in raadscommissie
Tijdens de behandeling van de startnotitie in 2013 heeft de VVD al gevraagd om een rapport, waarmee zou worden aangetoond dat de dijk voldoende sterk en stabiel is om woningen op te bouwen. Pas na de behandeling van het bestemmingsplan in de raadscommissie ROM is er een rapport met berekeningen op basis van oude geotechnische gegevens verstrekt. Helaas werden hierin door de initiatiefnemer niet alle vragen beantwoord.

De VVD wil niet op basis van onvolledige gegevens een dijk die bescherming biedt voor duizenden mensen een bestemming wonen geven met als risico dat de dijk bezwijkt door dat er woningen op gebouwd zijn. Ook Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden moeten hier goedkeuring aan geven, echter hebben zij in het voortraject niet gekeken of het technisch haalbaar was. Er zijn alleen voorwaarden afgegeven waaronder gebouwd mocht gaan worden. De plannen zijn nog niet volledig om te kunnen beoordelen of aan de voorwaarden van RWS en HDSR zou worden voldaan. Het is niet logisch om eerst de bestemming te wijzigen en dan pas te beoordelen of de plannen wel realistisch en haalbaar zijn.

Structuurvisie
Naast dat de VVD geen voorstander is dat er gebouwd gaat worden op een primaire waterkering, is de desbetreffende locatie geen zoeklocatie voor woningbouw. De locatie is niet opgenomen in de Structuurvisie ‘Nieuwegein verbindt’. Hierin is het gebied juist bestempeld als groene zone en maakt deel uit van de historische wateras.

Not in my backyard
De maatschappelijke onrust die deze plannen hebben veroorzaakt bij de wijkbewoners waren niet allemaal op NIMBY (not in my backyard) argumenten gebaseerd. De VVD heeft de dag voor de behandeling in de raadscommissie nog met de bewoners gesproken om goed op de hoogte te zijn van hun argumenten en deze mee te kunnen nemen in onze oordeelsvorming. Al met al waren er voldoende redenen om tegen het voorontwerpbestemmingsplan te zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk