Katern

Vrouwen sterk in de minderheid op kandidatenlijsten, hoe zit het in Nieuwegein!

Vrouwen zijn nog altijd sterk in de minderheid in de lokale politiek. Afgaand op de kandidatenlijsten gaat daar deze verkiezingen ook niet veel verandering in komen, want van alle kandidaten is landelijk slechts drie op de tien vrouw. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingslijsten, gedaan door de NOS. Onze redactie deed onderzoek naar de vrouwen op de kandidatenlijsten voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Nieuwegein.

In Nieuwegein zijn 33 raadszetels te verdelen. Dit jaar doen 11 politieke partijen mee met de verkiezingen in Nieuwegein op woensdag 21 maart aanstaande en dat zijn: VVD (M9/V7), SP (M9/V8), ieders Belang (M5/V6), D66 (M10/V6), PvdA v(M12/V2), CDA (M12/V4), VSP (M14/V4), ChristenUnie (M6/V6), GroenLinks (M5/V8), Stadspartij Núwegein (M7/V11) en Lokale Vernieuwing (M8/V1). (M=mannen/V=vrouwen)

Maar liefst 160 kandidaten staan op de verschillende lijsten. Hiervan zijn 63 vrouw en 97 man. Kortweg gezegd 40% vrouwen en 60% mannen. Er staan dus verhoudingsgewijs meer vrouwen op de kandidatenlijsten in Nieuwegein dan landelijk.

Bij de ChristenUnie is de verdeling tussen mannen en vrouwen precies 50%. Bij de VVD, SP, ieders Belang is de verhouding bijna gelijk. De minste vrouwen verhoudingsgewijs zitten bij de D66, PvdA, CDA VSP en Lokale Vernieuwing. De meeste vrouwen zitten bij GroenLinks en Stadspartij Núwegein. Hier zijn de mannen weer zwaar in de minderheid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk