Vrijwilligerswerk wordt ook kapot gemaakt door de VVD

Ja, u leest het goed, de VVD, CDA, ChristenUnie, Ieders Belang en twee van de drie raadsleden van de VSP willen het vrijwilligerswerk kapot maken. Hoe zult u zich afvragen? Nou, dat is simpel als je de raadsvergadering hebt meegemaakt waarin een amendement werd ingediend door die partijen om mensen die vallen onder de beruchte participatiewet verplicht vrijwilligerswerk te laten doen. Een tegenprestatie noemen ze dat. Het klinkt net alsof die mensen er voor hun lol inzitten.

Natuurlijk zitten er ook mensen in die best iets terug kunnen doen om zo hun ‘arbeidsritme’ te behouden, maar het overgrote deel kan gewoon weg niets doen en zeker niet omdat ze niet willen maar niet kunnen.

Dit amendement geeft te denken hoe men bij de VVD denkt over mensen die in de laagste regionen van de maatschappij zitten: opvreters die denken van mijn geld de hele dag niets zitten te doen. Volgens mij moeten die liberalen zo denken of zou het meer zijn dat ze bang zijn dat ze zelf niet genoeg geld hebben! Ja, want het zou toch verschrikkelijk zijn als je maar drie keer per jaar op vakantie kon gaan en niet vier keer! Maar is dat niet diezelfde partij die regelmatig eigen wethouders tot onder de knie de benen afzaagt? Ja, dat is diezelfde partij. Dus VVD-ers echt oppassen hoor, want als je zelf door wat voor redenen niet meer in staat bent om je eigen inkomen te verdienen branden ze je helemaal af. Daar kunnen een paar oud wethouders en enkele oud fractievoorzitter echt over mee praten.

Maar het CDA en de CU hebben ook duidelijk boter op hun hoofd dat ze hierin meegaan. Wat nu naastenliefde en menselijke gedrag? Toch een beetje teveel naar de VVD luisteren om zo zelf dadelijk weer plaats te nemen in het pluche. Zouden er scheuren zitten in dit college omdat die twee partijen zo naar de pijpen van de VVD dansen? En Ieders Belang kan je het eigenlijk niet kwalijk nemen, daar zitten nu net niet van die lichtpunten in de fractie, maar bij de VSP zitten er wel een paar die beter weten geloof ik.

Maar wat doet de rest van de coalitie hier nu mee? Zijn dit allemaal van die vrije kwesties waar eenieder zijn gaan mag gaan, of hebben de PvdA, D66 en de SP en natuurlijk Groen Links gewoonweg niets in te brengen? Heeft die wethouder Gadella toch maniertjes waar de andere heren geen verweer tegen hebben? Of gooit hij er elke keer een borrel in zodat het lijkt dat hij een makkelijke prooi is maar eigenlijk een wolf in schaapskleren? Want, laten we nu eerlijk zijn: Hoe kan het zijn dat die wethouder gewoon heeft kunnen blijven zitten? Het charisma van een draaideur, een debatstijl van een kleuter en een gedrag van een dakloze!

Nu even voor de partijen die er mee te maken krijgen: juist de organisaties die zitten te springen om vrijwilligers. Denk aan het ziekenhuis waar vele vrijwilligers nu al aan het werk zijn om zo de werkdruk voor het verplegend personeel te ontlasten, wat natuurlijk ook te gek voor woorden is maar dat is een kwestie van een andere orde of misschien niet? Nog meer vrijwilligers en je kan weer een paar betaalde krachten ontslaan. Maar je zal maar een paar vrijwilligers toe bedeeld krijgen vanuit de WIL. Mensen die niet willen of kunnen.

Lekker als je in een ziekenhuisbed van de ene naar de andere afdeling gereden moet worden. Overal tegenaan knallen om dat ze geen interesse in je hebben of je gewoon lekker lang laten wachten voordat je weer opgehaald moet worden. Kan je wel op deze mensen rekenen als organisatie zijnde?

En dan de SP die blèrt zoals gewoonlijk weer hard van de toren, maar zitten die ook niet in het college? Was het wethouder Martijn Stekelenburg niet zijn stoel waard om dit tegen te houden? Zit die stoel misschien te lekker? Of komt Martijn nog met een tegenoffensief? Gaat hij dan de belofte van jongetje Rutte uitvoeren en de mensen die in de participatiewet zitten 1000 euro geven?

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren