Vandaag is de negende van de twee-wekelijkse rubriek: ‘Vrijwilligerswerk, ja natuurlijk’ on-line gegaan van getogen en betrokken Nieuwegeiner René Verbrugge. Eén van de pijlers waar non-profit organisaties op steunen zijn hun vrijwilligers. Hoewel veel Nieuwegeiners actief zijn als vrijwilliger blijkt het werven en houden van deze veelgevraagde groep toch een grote uitdaging. Hoe dat het beste kan is geen intellectuele uitdaging, maar een praktische kunst die sommige organisaties heel goed kennen. ‘We kunnen dus leren van de besten’ aldus René.
René: ‘Intermediairs, coaches en cursussen: Ook in vrijwilligersland overvloedig aanwezig.’
‘Je kunt geen product of dienst bedenken of er zijn veel intermediairs tussen vraag en aanbod actief. Je kunt geen menselijke activiteit bedenken of er zijn massaal coaches voor. Bovendien zijn er voor van-alles-en-nog-wat natuurlijk massa’s cursussen.’
‘Voor een deel zijn intermediairs, coaches en cursussen nuttig, maar je kan natuurlijk overdrijven doordat ze zelf hun markten en dus hun werkgelegenheid scheppen. Daarmee zijn ze een nationaal probleem geworden. Is de situatie in het vrijwilligerswerk in Nieuwegein net zo ernstig?’
‘Laten we daarom het Vrijwilligershuis (VH), dat op alle drie terreinen actief is in Nieuwegein, eens kritisch bekijken. Dat is niet onbeleefd van mij, want het wordt gefinancierd met ons belastinggeld. En ieder voordeel (gratis geld) heeft zijn nadeel (je krijgt kritisch commentaar), zei de bekende filosoof Johan Cruyff al.’
‘Mijn eerste indruk van hun website is positief. De toon is opgewekt, er staan veel vacatures en cursussen op. Het is onderdeel van Movactor en het geeft een nieuwsbrief uit, die overigens nooit verschijnt. Dat laatste is in de huidige stortvloed van nieuwsbrieven en klets-postings eigenlijk heel prettig.’
Laten we het Vrijwilligershuis eens op vier punten beoordelen:
- Doen ze een beetje hun best?
- Helpen ze geïnteresseerden en organisaties verder?
- Werkt de website behoorlijk?
- Wat gebeurt er als we de hele boel opdoeken, bijvoorbeeld omdat de gemeente moet bezuinigen?
A. Doen ze een beetje hun best?
Het aantal vacatures is groot, dus geïnteresseerden hebben wat te kiezen. Iedere advertentie heeft een reageer-mogelijkheid, dat stimuleert de respons enorm. Voor zowel vrijwilligers als organisaties zijn er gespreksmogelijkheden om iets geschikts te vinden. Dat ziet er dus goed uit.
B. Helpen ze geïnteresseerden en organisaties verder?
Helaas is deze voor de hand liggende vraag met de website niet te beantwoorden, want de website van VH geeft hierover geen enkele informatie. Hoeveel geïnteresseerden worden aan vrijwilligerswerk of vrijwilligers geholpen? Hoe lang staan vacatures open? Wat kost het VH per jaar? Hoe tevreden zijn de gebruikers over de dienstverlening? Kwaliteit en doelmatigheid zijn belangrijke factoren om een organisatie te beoordelen. En daarover geeft VH geen informatie.
C. Werkt de website behoorlijk?
Gelukkig is mijn oordeel hierover positief. De website is weliswaar overvloedig gevuld, maar alles is duidelijk en het werkt. Dat komt waarschijnlijk ook doordat de grote sponsor van VH, de gemeente Nieuwegein, toegankelijkheid van websites tot een speerpunt heeft gemaakt. En soms wordt overheidsbeleid ook echt uitgevoerd.
D. Wat gebeurt er als we de hele boel opdoeken, bijvoorbeeld omdat de gemeente moet bezuinigen?
Dat is natuurlijk een lastige vraag, want je weet niet of er behoefte is aan alternatieven , wat die kosten, hoe goed deze zijn en wie deze gaat betalen. Als je VH opdoekt bespaar je waarschijnlijk veel geld, maar het vrijwilligerswerk zal moeilijker functioneren. Dus minder matches, minder cursisten en minder gesprekken.
Mijn conclusie: Het VH voorziet zeker in een behoefte, maar geeft daar geen bewijzen voor. Dat kan natuurlijk beter, bijvoorbeeld door metingen van kwaliteit en doelmatigheid op de website te zetten. En misschien is het nuttig om te bekijken of VH kan terugschakelen naar een minimum-model. Dus alleen nog goed functionerende kerntaken uitvoeren.
En de ultieme besparingstip voor het VH: Breng al je salariskosten tot € 0,- terug door van alle betaalde krachten vrijwilligers te maken. Want solidariteit met vrijwilligers geeft een goede uitstraling.
René Verbrugge
Een verzoek
Ken jij vrijwilligers of non-profits die succesvol zijn? Laat het René Verbrugge weten via het e-mailadres: r.w.verbrugge@casema.nl. Want van succes kunnen we leren!